• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

METEOROLOGISCHE DIENST VERWACHT HOGE TEMPERATUREN

| dagblad de west | Door: Redactie

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) verwacht dat er voorlopig geen verandering komt in het weerpatroon. Volgens Radjkoemar Nandan van de MDS, blijft het overwegend droog. De gevoelstemperatuur ligt hoger dan de verwachte maximale temperatuur van 38 ̊C.

Waterkant.net meldt dat het ministerie van Volksgezondheid een dringende waarschuwing heeft uitgegeven in verband met de aanhoudende hitte die Suriname mo-menteel treft. Met temperaturen die oplopen tot 40 graden, lopen inwoners het risico op ernstige hitte gerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder een zonnesteek. De gemeenschap wordt geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen en hun gezondheid te beschermen.

In het geval van een vermoedelijke zonnesteek raadt het ministerie aan

om onmiddellijk medische hulp in te roepen en de persoon naar een schaduwrijke en koele plaats te brengen om verdere blootstelling aan de zon te voorkomen. Het wordt aanbevolen om de lichaamstemperatuur van de persoon te koelen met koelwater, natte doeken, ventilatoren of airconditioning.

“Water geven aan een persoon die bij bewustzijn is en kan slikken om te hydrateren is belangrijk, maar vermijd alcoholische en cafeïne houdende dranken. Het is van vitaal belang om waakzaam te blijven en de toestand van de persoon te controleren op veranderingen, zoals bewustzijnsverlies, verwardheid, braken of ernstige symptomen”,  aldus het ministerie van Volksgezondheid.

De grote droge

tijd duurt van half augustus tot begin december, dit zijn ook de heetste maanden. De temperatuur kan oplopen tot boven de 35 graden. September en oktober zijn de minst natte maanden, met een gemiddelde neerslag van 80 millimeter per maand. Dit is ongeveer evenveel als in januari en augustus.

Het tropische klimaat van Suriname zorgt ervoor dat het altijd warm is, maar ook dat er regenseizoenen zijn: een korte van begin december tot begin februari en een lange van eind april tot begin augustus.

| dagblad de west | Door: Redactie