• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Megafabriek voor groene waterstof op komst in Rotterdam – mogelijk betaalt overheid mee aan prijskaartje van €100 miljoen

| snc.com | Door: Redactie

De Rotterdamse haven wil een 14.000 vierkante meter grote fabriek bouwen voor de productie van groene waterstof. De fabriek zal vanaf eind 2024 energie moeten leveren en over drie jaar zevenhonderd arbeidsplaatsen creëren, schrijft Het Financieele Dagblad maandag. 

Havenbedrijf Rotterdam zal hiervoor samenwerken met de Delftse startup Battolyser Systems. De startup zal in de fabriek een speciaal type elektrolyser produceren, de Battolyser, dat waterstof produceert uit elektrolyse. Hierbij wordt water gesplitst met elektriciteit.

De Battolyser is een batterij die overdag oplaadt en stroom omzet in waterstof, schrijft persbureau Reuters. Op deze momenten is er veel en relatief goedkope elektriciteit uit wind- en zonne-energie. In de

nacht wordt het systeem uitgeschakeld en levert de batterij elektriciteit aan het net.

De fabriek is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de industrie en zware transport. De waterstof zal worden ingezet om de industrie te verduurzamen. Met het schone waterstofgas kunnen onder meer vrachtwagens de weg op, schrijft het FD.

Ieder jaar zou de fabriek voor 1 gigawatt, oftewel 1.000 megawatt, aan elektrolysers kunnen produceren. De overheid mikt voor 2030 op een capaciteit van 6 tot 8 gigawatt.

'Elektrolysers zijn groeimarkt'

Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems, spreekt tegen het FD de verwachting uit dat de markt voor elektrolysers de komende jaren hard zal groeien. "Die markt gaat wereldwijd naar tussen de 5.000 en 10.000 gigawatt aan geïnstalleerde elektrolysercapaciteit. Dat is nodig om in 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten. In heel Europa staat nu misschien een paar honderd megawatt."

Bron: Artikel van Business Insider Nederland


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie