• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Meer mensen met geheugenproblemen na corona in Nederland

| snc.com | Door: Redactie

Huisartsen in Nederland zien meer mensen met geheugenproblemen dan drie jaar eerder. Het aantal huisartsenbezoeken hiervoor was in het eerste kwartaal van dit jaar 24 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2020. Mogelijk zijn de problemen een langdurig effect van het coronavirus.

Zo kan een coronabesmetting geheugen- en concentratieproblemen op de langere termijn veroorzaken. Dat stellen gezondheidsinstanties als de GGD's, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel.

Daarnaast denken onderzoekers dat coronamaatregelen een mogelijke oorzaak zijn. Door de lockdowns raakten we tijdelijk een deel van onze structuur en sociale contacten kwijt.

Daardoor gingen mensen met beginnende geheugenproblemen sneller

achteruit dan vóór de coronapandemie, beschreven onderzoekers van Amsterdam UMC eerder. 45- tot 74-jarigen gaan 40 procent meer naar de huisarts met problemen op het gebied van geheugen en concentratie dan begin 2020. Daarmee is de stijging in die groep het sterkst.

In absolute zin gaan 75-plussers het vaakst naar de huisarts met deze klachten. In die groep was de stijging wel lager: 18 procent. Onder relatief jonge mensen (25 tot 44 jaar) bedroeg de toename 31 procent.

Bron: NU


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie