• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MEER DAN 92% EBS-KLANTEN NIET GETROFFEN DOOR VERHOOGDE TARIEVEN

| dagblad de west | Door: Redactie

Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, heeft tijdens een recente regeringspersconferentie verklaard dat meer dan 92 procent van de mensen die een aansluiting bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) hebben, geen last ondervinden van verhoogde tarieven.

Raghoebarsing benadrukte dat de meeste huishoudens die onder een verbruik van 900 kWh per maand zitten, profiteren van een significante tijdelijke korting op hun energietarieven. “Het zijn werkelijk de rijke mensen en de grootste gebruikers die een verhoging hebben gemerkt”, aldus Raghoebarsing. Toevoegend daaraan zei hij dat er geen paniek merkbaar is in de gemeenschap, omdat deze verhoging zorgvuldig is voorbereid en de regering

in dialoog is gegaan met de bonden, waarbij veel adviezen zijn meegenomen. “Niet alles is meegenomen, maar er is heel serieus geluisterd naar de bonden en de goede voorstellen zijn meegenomen. Hierdoor zijn de arme mensen en de middenklasse niet getroffen”, aldus Raghoebarsing.

Dayanand Dwarka, secretaris van de vakbond C-47, heeft echter eerder aangegeven, dat de korting op de tarieven na deze maand zal vervallen, waardoor het volk de volle prijs zal moeten betalen. “Conform het staatsbesluit zal deze korting gegeven worden tot en met juni”, aldus Dwarka. “De korting is tijdelijk.” Dwarka legde verder uit, dat huishoudens met een verbruik

van 0-150 kWh per maand een korting van SRD 85 krijgen. Verbruikers die tussen de 150-300 kWh per maand liggen, krijgen een korting van SRD 150, terwijl verbruikers tussen de 300-500 kWh een korting van SRD 300 ontvangen. Huishoudens met een verbruik tot 900 kWh per maand krijgen een korting van SRD 400. Deze kortingen zullen echter binnenkort vervallen.

Dwarka meent dat er geruchten gaan dat de regering de korting zal evalueren en mogelijk zal voortzetten. “Maar ze zullen misschien voor twee of drie maanden continueren. Er gaat een moment komen dat deze korting zal ophouden en dan gaan we de volle laag moeten betalen”, aldus Dwarka.

| dagblad de west | Door: Redactie