• woensdag 23 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Levendige handel in rijbewijzen; SRD 5000 tot SRD 20.000

| suriname herald | Door: Redactie

Het is allang geen geheim meer dat in Suriname rijbewijzen gekocht kunnen worden. Echt een optie voor degene die het traject om het document legaal te verkrijgen niet wenst af te leggen of enkele keren is afgewezen. Hoewel de politie vaker melding maakt van autobestuurders die met valse rijbewijzen worden aangehouden, blijven berichten van personen die hiervoor flink betaald hebben, uit.

Het is nu eenmaal niet na te trekken, mede omdat men elkaar de hand boven het hoofd houdt en niemand het mes erin durft te zetten. Wie voor het rijbewijs wenst te betalen kan afspreken met de rijschoolhouder of instructeur,

die vervolgens de rijexaminator hiervan in kennis stelt. In sommige gevallen hoeft zelfs de rijschoolhouder niet betrokken te worden. Belangrijk is dat men over het gewenste bedrag beschikt. 

Suriname Herald verneemt van een ingewijde dat dit kan oplopen van SRD 5000 voor het klein rijbewijs en tot SRD 20.000 voor het groot rijbewijs. Het kan ook zijn dat de rijschoolhouder zelf het voorstel doet. Stem je daar niet mee in, dan loop je de kans te zakken voor het examen.

R.R. met wie de redactie sprak, vermoedt dat dit laatste zijn zoon is overkomen. “Hij werd twee dagen voor zijn examen door

de rijinstructeur gevraagd of hij het rijbewijs wilde kopen. De rijinstructeur zei dat de examinator niet moeilijk is en dat mijn zoon alleen het geld zou moeten afstaan.” R.R. zegt dat zijn zoon het aanbod weigerde. 

“Op de dag van het examen deed de examinator allerlei uitspraken in de auto en de rijinstructeur greep tot verbazing van mijn zoon zomaar in.” De jongen werd afgewezen. R.R. noemt de naam van examinator K. en een rijschool aan de Indira Gandhiweg.

Opvallend is dat ook P.A. de naam van K. noemt als te zijn de examinator bij wie hij voor zijn rijbewijs betaald heeft. K. zou overigens niet de enige examinator zijn die zich hiermee bezighoudt. 

“Het is een levendige handel en het korps is er bekend mee”, zegt een oud-politieagent. Hij juichte het daarom toe dat eerder dit jaar de parlementariërs Obed Kanape en Ronny Asabina in het parlement pleitten voor controle op rijscholen en zich ook uitlieten over het fenomeen verkopen van rijbewijzen. De man praat echter van een sterk kartel onder rijscholen en examinatoren, aan wiens grillen kandidaten zijn overgeleverd. “De rijscholen zijn bekend, en ook de politieagenten.”

| suriname herald | Door: Redactie