• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IAMGOLD onthield informatie over verkoop Rosebel van regering

| snc.com | Door: Redactie

Het moederbedrijf IAMGOLD heeft niet alle informatie prijsgegeven aan de Surinaamse regering over de verkoop van zijn aandelen in Rosebel Gold Mines. “Er is intentie tot verkoop, maar er is nog geen sprake van verkoop. Dat is de enige informatie, die van hun kant is verschaft”, zei minister Albert Ramdin van Ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale samenwerking donderdag in De Nationale Assemblee (DNA).

Ramdin haalde aan dat op 17 oktober de Surinaamse regering werd geïnformeerd dat er een aantal aanbiedingen binnen waren van mogelijke kopers dat IAMGOLD besloot om het bod van het Chinese bedrijf Zijin Mining Group Co. Ltd. te

overwegen. Volgens het bedrijf was dat het  beste bod was volgens hun criteria. Hij benadrukte nogmaals dat er geen sprake is van verkoop, maar de intentie is er wel.

Ramdin bevestigde ook dat reeds eerder dit jaar IAMGOLD in gesprekken met de staat en ook Staatsolie duidelijk maakte dat zij overwegen hun aandeel in Rosebel Gold Mines te verkopen. “Dat was de intentie”, verduidelijkt de bewindsman.  De staat wilde continu geïnformeerd worden in dit proces en een team van ministers met name de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, toenmalige minister van Financiën en Planning en minister Ramdin zou dit proces nadrukkelijk op de voeten volgen.

De staat wil betrokken worden bij dit proces, omdat goudbedrijven in Suriname een strategisch belang vormen in termen van deviezen generatie. Suriname kan dit niet naast zich leggen. Daarnaast wil de staat ook andere aspecten van het Chinese bedrijf weten, zoals: de veiligheidsperformance, safety records, de milieuperformance, de sociale en maatschappelijke aspecten en behoud van arbeidskrachten. “We Willen niet dat arbeiders ontslagen of vervangen worden zonder enige grondige reden.”

Dit bedrijf is in 14 landen actief en de overheid wil volgens Ramdien van die landen weten wat de ervaringen met dit bedrijf zijn. “De president heeft de ministers en de CEO van Staatsolie gevraagd om hierin te adviseren, voordat de regering een standpunt inneemt. De gesprekken zijn begonnen. Wij gaan in de komende dagen intensief werken aan een advies aan de regering.” 

Parlementariër Melvin Bouva was niet tevreden met de uitleg van minister Ramdin. Volgens de NDP’er staat er in de officiële verklaring van IAMGOLD geschreven dat er al een overeenkomst is om de aandelen te verkopen. Hij vraagt naar meer uitleg. Ook collega Ronny Asabina (BEP) was niet tevreden met de verklaring van de minister. Hij gaf aan dat de uitleg van Ramdin juist meer vragen oproepen.

Tijdens de eerstvolgende openbare vergadering zal de regering dieper ingaan op deze kwestie.

bron: Keynews


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie