• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Haïtianen: “Wo begin tai Santokhi yeye te leki Saya lusu”

| suriname herald | Door: Redactie

Een groep Haïtianen heeft gisteren haar misnoegen geuit over de aanhouding van Jean ‘Saya’ Mixon. Volgens de groep is er na bijkans dertig dagen van de aanhouding van Saya geen duidelijkheid in deze zaak. De groep bestond uit familieleden, vrienden en medewerkers van de Haïtiaanse ondernemer.

In gesprek met Suriname Herald zegt een van trekkers, een zekere Mark, dat Saya om persoonlijk politiek belang is aangehouden. “Om yu persoonlijk politiek belang yu e go tap’ den sma pikin leki fowru in wan koy en yu ne gi informatie. En donderdag yu feeste nanga a man en baka wan tu dei den

hor’ a man. Dan yu abi wan anu na ini,” verwijst hij naar president Chan Santokhi.

De Haïtianen hebben sterk het gevoel dat president Santokhi een hand heeft in de aanhouding van Saya. “Efu wan san pesa nanga Saya psychisch of mentaal a officier di pot en handtekening fu hori Saya en o de ferantwoortu fu a aanhouding fu Saya,” gaf hij aan.

Diverse eenheden van de politie hebben op 7 oktober dit jaar een inval gedaan in het bedrijf van de Haïtiaanse ondernemer. De aanwezige leden van de opsporing hebben hem vervolgens meegenomen en zijn kantoor en woning doorzocht. Enkele uren

later werd bevestigd, dat Saya is aangehouden door het Corruptie Onderzoeksteam van het Korps Politie Suriname (KPS). 

Hij werd vervolgens na afstemming met het Openbaar Ministerie, gearresteerd en afgevoerd. Volgens de afdeling Public Relations van het KPS, heeft de aanhouding te maken met het vermoedelijke gebruik van gefraudeerde documenten bij de invoer van een luxe auto.

De Haïtianen geven aan dat de zaak niet zo zwaarwichtig is. Ze kunnen zelf niet in contact komen met Saya. Zelf eten kunnen ze niet voor hem brengen. Voor vervalste documenten kan de zaak buiten proces worden geregeld, vinden ze. “Waarom kan het voor andere personen gelden, maar niet voor Saya. Is het omdat hij een Haïtiaan is?” vragen de directe mensen van de ondernemer zich af.

Ze geven aan dat ze terug zullen vechten op een geestelijke wijze. Ze zullen de geest van de president vastbinden, totdat Saya vrijgelaten wordt. “Unu na wan yeye volk. Efu Saya no wan lusu binnen wan bepaalde tijd, unu o begin hori Santokhi yeye te leki a lusu,” zegt Mark die heel opgewonden was.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie