• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyanese president reageert op onthulling in Surinaamse parlement

| snc.com | Door: Redactie

President Irfaan Ali van Guyana heeft gereageerd op de onthulling over de visvergunningskwestie, die afgelopen week gedaan werd door parlementariёr Melvin Bouva in De Nationale Assemblee. “Ik ben van mening dat de omstandigheden minder beklemmend zijn dan vijf weken geleden voor onze Guyanese vissers”, zei hij tegenover News Room Guyana.

De president gelooft dat Guyanese vissers nu te maken hebben met minder onderdrukkende omstandigheden, te midden van nieuwe onthullingen dat Surinaamse visvergunningen inderdaad aan Guyana zijn beloofd. Het staatshoofd zei dinsdag, terwijl hij verslaggevers aan de zijlijn van een evenement betrok, dat de regering van Guyana blijft lobbyen bij de Surinaamse

regering voor de beloofde visvergunningen.

Hoewel deze vergunningen sinds januari 2021 zijn beloofd, zijn ze nog niet afgegeven. En Guyanese vissers blijven klagen over de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd tijdens het drijven van hun handel in de Corantijnrivier, die Guyana en Suriname scheidt.

Met de voortdurende lobby van de lokale autoriteiten gelooft president Ali echter dat de situatie verbetert. Zijn uitspraken komen slechts enkele dagen nadat het Surinaamse parlement hoorde dat minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij zich inderdaad heeft gecommitteerd aan het verlenen van visvergunningen aan Guyanese vissers, op basis van een e-mailcorrespondentie tussen hem en Mustapha.

In die correspondentie stond dat de Surinaamse overheid vanaf januari 2021 visvergunningen gaat afgeven aan Guyana. Sewdien stelde zelfs voor om een overheidsbedrijf aan te stellen om op te treden als zakenpartner voor Guyanese vissers en om de ondertekening van een “vessel basing”-overeenkomst te vergemakkelijken om het proces te vereenvoudigen.

Gevraagd om een update over de afgifte van die licenties, zei president Ali dat de lobby-inspanningen van Guyana doorgaan. “We hebben onze zorgen op tafel gelegd, er zijn veel discussies gaande rond onze zorgen.”
Hij zei verder: “Er is enige vooruitgang geboekt, maar we zullen de zaak van de vissers blijven verdedigen.”

bron: keynews


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie