• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA ONVANGT 5 MILJOEN EURO VAN EU VOOR BOSBEHEER

| united news | Door: Redactie

Bron: oilnow.gy

Guyana en de Europese Unie (EU) hebben afgelopen week in de zijlijn van COP27 in Egypte een historisch Memorandum of Understanding (MoU) getekend. De EU zal 5 miljoen euro verstrekken om bosbeheerprogramma’s in het buurland vooruit te helpen.

Het Forest Partnership Memorandum of Understanding werd ondertekend door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana, Vickram Bharrat.

De overeenkomst heeft vier hoofddoelstellingen. Ze omvatten onder meer het vergroten van het areaal beschermde, herstelde of duurzaam beheerde bossen, inclusief mangroven. Daarnaast wordt gestreefd naar verhoging van het aantal bosgerelateerde banen en wordt

gezocht naar manieren om investeringen en handel in legale en duurzame houtproducten tussen Guyana en de EU te vergemakkelijken.

Tot slot zal Guyana zich blijven inspannen om het jaarlijkse tempo van ontbossing van natuurlijke bossen te minimaliseren. In het licht van deze doelstellingen wordt het bospartnerschap beschouwd als een ‘win-win’ voor zowel Guyana als de EU.

Met deze subsidie worden onmiddellijke resultaten verwacht bij de ondersteuning van inheemse volkeren, lokale gemeenschappen en kleinschalige producenten. Ook wordt bijgedragen aan de bevordering van duurzame handel in bos- en landbouwgrondstoffen en zal de opbouw van capaciteit worden gestimuleerd om gedragsverandering op gang te brengen. Van

jongeren en vrouwen wordt ook verwacht dat ze een belangrijke rol spelen bij de planning en uitvoering van activiteiten die verband houden met het partnerschap.

Volgens de EU-ambassadeur in Guyana, René van Nes, is Guyana uniek omdat het, net als Suriname, een van de weinige landen ter wereld is met een negatieve ecologische voetafdruk. Hij schetste dat Guyana een voorbeeld voor de wereld is en voegde eraan toe dat het bospartnerschap een erkenning is van de aanhoudende inspanningen van het land om zijn bossen te behouden en ervoor te zorgen dat de houtoogst wordt gereguleerd.

President Irfaan Ali zei dat Guyana zich blijft inzetten voor de bestrijding van klimaatverandering en de duurzame ontwikkeling van zijn oliebronnen. Hij wees erop dat de ontwikkeling van Guyana is gestructureerd in zijn Low Carbon Development Strategy 2030 (LCDS), die het land zal helpen een wereldwijd model op te bouwen voor bosklimaatdiensten en andere ecosysteemdiensten.

Het LCDS beschrijft ook hoe bossen en biodiversiteit kunnen worden behouden, terwijl het land groene banen creërt, de binnenlandse energievoorziening omschakelt naar schone en hernieuwbare energiebronnen en zich aanpast aan de gevolgen van klimaatverandering.

Het Forest Partnership met de EU plaatst Guyana niet alleen in de top van de wereld voor wat betreft de bescherming van het regenwoud, maar is ook een aanvulling op de inspanningen van de oliestaat om 30 miljoen koolstofkredieten voor bossen te laten certificeren. Vice-president Bharrat Jagdeo merkte onlangs op dat de enorme bosbedekking van het land voldoende beenruimte biedt voor de ontwikkeling van al zijn commerciële oliebronnen.

REGIO|GUYANA


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie