• maandag 25 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana gaat 14 offshore blokken veilen

| sun.sr | Door: Redactie

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, kondigde donderdag aan dat de regering de belangrijkste fiscale voorwaarden voor het nieuwe modelovereenkomst voor de Production Sharing Contracts (PSC) heeft geregeld, inclusief 10% royalty's en een kostendekkingslimiet van 65%.

Deze voorwaarden zijn van toepassing op blokken die worden toegekend aan het einde van de komende veiling. De veiling, die voor vijf maanden zal worden geopend, omvat 14 blokken, variërend van 1.000-3.000 vierkante kilometer.

Van die blokken zullen er 11 in het ondiepe gebied liggen, voornamelijk uit wat momenteel het Orea-gebied wordt genoemd, en het Demerara-blok dat momenteel wordt afgestaan ??door CGX Energy en Frontera Energy.

De overige drie blokken komen in het diepe gebied C aan de noordoostelijke grens met Suriname.

Om de contractvoorwaarden en andere parameters voor de veiling te bepalen, zei Jagdeo dat de overheid internationale bedrijven benaderde, met IHS Markit als de belangrijkste adviseur. Jagdeo zei dat de technische en financiële voorwaarden strenger zullen zijn voor de ultradiepwatergebieden.

De Guyanese regering heeft besloten het aantal toekenningen aan een bedrijf te beperken tot drie blokken. Er is een minimale handtekeningbonus van 20 miljoen dollar per blok in het ultradiepwatergebied en 10 miljoen dollar per blok in het ondiepe watergebied.

Elke bieder moet een werkprogramma opstellen, waarbij de criteria voor het bod worden gewogen tussen het werkprogramma en de handtekeningbonus. Bedrijven zullen moeten garanderen dat ze het werkprogramma zullen halen, aangezien de overheid voornemens is een boete op te leggen die gelijk is aan de niet-bestede bedragen die aan het werkprogramma zijn toegezegd. Jagdeo zei dat de kosten die aan elk contract zijn verbonden, rond elk contractgebied zullen worden afgebakend. Het ontbreken van ringfencing-bepalingen in de Stabroek Block-overeenkomst was een belangrijk twistpunt voor zijn critici.

Ook is het kabinet voornemens de afstandsbepalingen aan te scherpen. Ondiepwaterblokken worden toegekend voor een periode van vijf jaar en diepwaterblokken voor 10 jaar. Jagdeo legde uit dat alle aannemers het blok in eerste instantie voor drie jaar zullen houden, waarin ze seismische testen zullen uitvoeren en aan het einde van de periode 50% van het areaal zullen afstaan. De resterende twee jaar voor ondiepwaterblokken worden opgesplitst in twee exploratieperiodes van één jaar en de resterende zeven jaar voor diepwaterblokken worden ook voor exploratie toegewezen. Er is nog geen definitieve datum van de veiling.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie