• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA EN SURINAME ZOEKEN CHINESE FINANCIERING VOOR BOUW CORANTIJNBRUG

| dagblad de west | Door: Redactie

De Guyanese president Irfaan Ali heeft verklaard dat er plannen zijn voor een strategische dialoog tussen de regeringen van Suriname, Guyana en China met betrekking tot de bouw van de Corantijnbrug, die tot doel heeft een cruciale verbinding tot stand te brengen tussen Suriname en Guyana. Tijdens een gisteren gehouden persconferentie, zei Ali dat hoewel nog niets schriftelijk is vastgelegd, veel bedrijven belangstelling hebben getoond voor het bouwen van de brug.

‘’De Surinaamse president heeft China bezocht en zoals u weet, hebben Suriname en Guyana gezamenlijk een schrijven aan de Chinese regering gericht over de mogelijkheid van concessionele financiering om deze

brug te voltooien, dus we worden verondersteld zeer binnenkort een strategische dialoog te hebben.

Ik weet dat de Chinese regering in gesprek is met beide regeringen‘’, aldus Ali. Hij voegde eraan toe: ‘’Een week geleden had ik een afspraak met de Chinese ambassadeur over dit onderwerp, dus we hopen dat we de komende weken van China meer kunnen horen over de concessionele financiering.‘’

In april overhandigde de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi namens hemzelf en president Irfaan Ali een gezamenlijke brief aan president Xi Jinping, waarin hij verzocht om mogelijke concessionele financiering voor een brug over de Corantijnrivier. Een voorstel voor de brug

werd voor het eerst in 2020 ingediend in een memorandum tussen de twee Caribische gemeenschapsstaten (CARICOM).

Het doel is om een vitale verbinding tot stand te brengen tussen de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en Georgetown in Guyana, waardoor de handel, het transport en het toerisme worden bevorderd. In maart voerden de twee staatshoofden discussies over de financiering, technische aspecten en operationele modaliteiten van de brug die de twee landen over de Corantijnrivier met elkaar zal verbinden.

De leiders brachten een gezamenlijke verklaring uit waarin ze het belang benadrukten van het tot stand brengen van een permanente verbinding tussen de twee landen om de connectiviteit in Zuid-Amerika te verbeteren. Dit, zo legt de verklaring uit, maakt deel uit van de algemene doelstelling van regionale integratie en trilaterale samenwerking tussen Suriname, Guyana en Brazilië.

Tijdens de discussies erkenden president Ali en Santokhi het belang van de historische en vriendschappelijke betrekkingen tussen de volkeren en regeringen van beide landen. Verder werd erkend dat beide landen momenteel op het punt staan belangrijke spelers te worden op het gebied van energie en voedselzekerheid in deze regio.

“Het tot stand brengen van een vaste verbinding tussen de twee buurlanden zal ongetwijfeld de stroom van mensen vergroten, de landbouwsamenwerking versterken, de handel en investeringen vergemakkelijken en het toerisme bevorderen, waardoor op gediversifieerde wijze wordt bijgedragen aan de economische groei die naar verwachting voor duurzame ontwikkeling zal zorgen. welvaart voor zowel de Surinaamse als de Guyanese bevolking”, aldus de verklaring.

De teams kregen de opdracht om door te gaan naar de volgende fase van het project door discussies aan te gaan over prijzen, technische aspecten, financiering en operationele modaliteiten. Het gemeenschappelijke doel is om de betaalbaarheid en concessionaliteit te optimaliseren.

Verder werd geschetst dat experts uit beide landen gezamenlijk zullen werken aan een politiek en juridisch kader, te beginnen met het aanbestedingsproces voor toezicht en het opstellen van een overeenkomst over het uiteindelijke bestuur dat gezamenlijk de brug zal beheren.

| dagblad de west | Door: Redactie