• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grootschalige paspoortzwendel vanwege nalatigheid autoriteiten

| suriname herald | Door: Redactie

In het recente verleden zijn in de media diverse berichten verschenen over valse paspoorten. Ik heb niet de indruk dat de samenleving de ernst hiervan inziet, de autoriteiten nog minder. Op 12 juni 2020 werden twee Haïtianen met valse Surinaamse paspoorten op Curaçao aangehouden. Op 2 juli 2022 werden drie Cubanen op Curaçao aangehouden, die eveneens vanuit Suriname reisden.

In de brief van 20 juni 2022 maakte directeur Anastatia Kanapé van Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) bekend dat er honderd en vier tijdens productie beschadigd geraakte paspoorten zijn ontvreemd. De betreffende brief was vergezeld van een lijst met vermelding van

gestolen paspoorten. Op die lijst zijn ook de paspoortnummers te lezen. Onlangs werd bekend dat een Haïtiaanse vrouw tegen de lamp liep, omdat zij met één van de paspoorten uit de gestolen partij wilde reizen. Dankzij het oplettende reisbureau, is toen de politie ingeschakeld.

Het is tot dusver bekend dat er paspoorten gestolen zijn. Echter kan er niet uitgesloten worden dat er meerdere paspoorten gestolen zijn, dan op dit moment bekend. De lijst die Kanapé gepubliceerd heeft, hoeft niet per definitie een uitputtende opsomming te behelzen.

Nalatigheid Surinaamse autoriteiten
Het is in de Antilliaanse media verschenen dat er Haïtianen en Cubanen aangehouden zijn met valse Surinaamse paspoorten. Echter hebben de Surinaamse autoriteiten tot nu toe niet de moeite genomen om bij de Antilliaanse autoriteiten informatie op te vragen over deze zaken. Ook het Surinaamse consulaat aldaar heeft niet die moeite genomen. Ik maak u erop attent dat deze zaak ook onder de verantwoordelijkheid van het Surinaamse consulaat op Curaçao valt. Zij had actief naar informatie moeten zoeken bij de Antilliaanse autoriteiten en die moeten doorspelen aan Paramaribo. Dat is niet gebeurd en zie hier het disfunctioneren en nalatigheid van het Surinaamse consulaat op Curaçao.

Even erg is het feit dat de Surinaamse autoriteiten pas via deze column zullen vernemen wat er aan de hand is en dat het probleem veel groter is dan men dacht. De president installeert een commissie voor de veiligheid van de luchthaven, terwijl het probleem ook buiten de luchthaven ligt, namelijk bij het CBB. Overigens wist ik niet dat de luchthaven zo onveilig was, dat er een commissie van dergelijke omvang nodig was.

De ernst van de zaak
De op 12 juni 2020 aangehouden Haïtianen op Curaçao reisden met paspoorten die niet voorkomen op de door Kanapé opgestelde lijst van gestolen paspoorten. Ik geef een voorbeeld: het paspoortnummer R1344909, uitgegeven op 12 april 2022, werd aangetroffen op één van de aangehouden Haïtianen, maar dit paspoortnummer komt niet uit de voorraad gestolen paspoorten die bekendgemaakt is.

Dat wil zeggen dat die paspoorten via een andere ‘route’ vervalst zijn. Die zijn vervalst door figuren die dicht bij de bron zitten en toegang hebben tot het Burger Informatie Systeem. De door mij aangehaalde Haïtianen komen wel voor in het systeem van het CBB of anders gezegd, zij komen wel voor in het legale paspoortenbestand van het CBB. Dus iemand van het CBB heeft de illegaal afgegeven paspoorten toegevoegd aan het paspoortenbestand van legaal afgegeven paspoorten.

Ik heb geverifieerd of zij ook genaturaliseerd zijn tot Surinamer. Tot op de dag van de afgelopen verkiezingen waren zij niet genaturaliseerd. Binnen de huidige regeerperiode zijn ze ook niet genaturaliseerd (althans, wellicht nog niet). Het is een kleine geruststelling dat deze personen geen stemrecht zullen krijgen, omdat zij geen Surinamer zijn, maar het probleem moet men niet onderschatten.

Het staat mij nog vers in het geheugen dat de NDP honderden Haïtianen tot Surinamer had ‘gemaakt’ en hen liet stemmen in het district Coronie alwaar enkele honderden stemmen al gauw het verschil kunnen maken, gezien het feit dat in Coronie weinig stemmen nodig zijn voor een zetel. De NDP heeft daar Haïtianen geregistreerd op adressen waar sinds honderd jaar alleen maar bos is, dus geen enkele woning. Coronianen herkenden geen van die Haïtianen als inwoner van Coronie. De NDP had die Haïtianen met bussen vervoerd naar hun stembureau in Coronie. Het resultaat is daar. De NDP heeft beide zetels gewonnen in Coronie.

Deze truc die als verkiezingsfraude aangemerkt kan worden, probeerde de NDP ook toe te passen in het binnenland. Echter lekte het scenario vroegtijdig uit en werd het niet doorgezet in het binnenland. Toen had Ronnie Brunswijk publiekelijk gezegd dat hij de Haïtianen met stokken zal slaan indien ze in het binnenland gaan stemmen. President Chan Santokhi zou deze verkiezingsfraude doen onderzoeken, maar éénmaal president geworden, ziet hij het nut daarvan niet meer in; hij is al president, hij heeft zijn doel al bereikt.

Ik heb informatie dat in Frans-Guyana mensen geronseld worden om tijdens de komende verkiezingen te stemmen in Suriname. Die zullen van de één op de andere dag de Surinaamse nationaliteit krijgen zonder de vereiste procedures gevolgd te hebben, om vervolgens te stemmen op de partij die hen onder betaling geronseld heeft. Op deze manier zal er wederom verkiezingsfraude gepleegd worden. Dit keer door een coalitiepartner van de huidige regering.

Sunil Sookhlall
sunil.sookhlall@hotmail.com
Facebook


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie