• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Google Maps markeert Tigri nu als betwist gebied

| suriname herald | Door: Redactie

 

Google Maps, de online kaartendienst van Google, lijkt een wijziging te hebben doorgevoerd in de gebieden die Guyana als Guyanees grondgebied beschouwt. Tigri wordt nu als betwist gebied aangemerkt op Google Maps. Ook het gebied in het oosten van Suriname wordt door Google Maps nu als betwist gebied aangegeven.

Opvallend is dat Google Maps nu ook meer dan de helft van Guyana als betwist gebied heeft aangemerkt. Eerder deze maand voerde de Guyanese regering een agressieve campagne tegen Venezuela en

schreef Facebook en Twitter aan om te vragen dat de zogenaamde ‘illegale’ landkaarten die Venezuela op sociale media publiceert, worden verwijderd. 

Beeld: Google Maps

Venezuela eiste ten tijde van de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen meer dan de helft van het grondgebied van de toenmalige Britse kolonie Guyana op. Guyana is het hier niet mee eens en stelt dat de grens tussen beide landen werd verduidelijkt in de arbitrale uitspraak van 1899 ondertekend door Guyana, terwijl Venezuela de uitspraak een “Anglo-Russische samenzwering” noemde.

Venezuela heeft stappen ondernomen tegen Guyana om de grenzen te wijzigen. De zaak is nu in behandeling bij het Internationaal Gerechtshof. Het gebied dat Venezuela claimt is rijk aan mineralen.

De Guyanese president, Irfaan Ali, publiceerde begin deze maand op Facebook een landkaart waarbij Tigri aan Guyana zou toebehoren. Ali publiceerde daarbij de tekst: “All of it belongs to all of us”.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zei vorige maand dat de regering agressief bezig is eraan te werken dat de juiste landkaart van Suriname op zowel nationaal als internationaal vlak wordt gebruikt. Ook deze zaak door Suriname bij Google Maps is besproken, is niet bekend.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie