• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Goedgekeurd SRD 4 miljoen voor huishoudens Brokopondo is geen schadevergoeding

| snc.com | Door: Redactie

De Raad van Ministers heeft onlangs een bedrag van SRD 4 miljoen goedgekeurd voor de huishoudens in Brokopondo, die schade hebben geleden door de overstromingen eerder dit jaar. “Dit bedrag is niet bestemd voor de schadevergoeding, maar is slechts een compensatie voor de mensen”, zegt voorzitter Ronny Asabina van de BEP.

Asabina zegt dat er eerder een voorstel werd gedaan voor compensatie aan de regering, waarbij de mensen, die schade hebben geleden, vanaf juli tot en met december een compensatie zouden krijgen van SRD 3.000 maandelijks. Dit voorstel is ingewilligd en er is nu een bedrag van SRD 4 miljoen goedgekeurd voor de

ruim 200 huishoudens.

De parlementariër benadrukt wederom dat dit bedrag niet bestemd is voor de schadevergoeding. “Er is nog geen exacte inventarisatie geweest van al de schade.” Suriname heeft zo een orgaan niet dat bij natuurrampen een schaderapport op maakt. Hij meent dat de overheid in deze hulp aan de verzekeringsmaatschappijen kan vragen, zodat de werkelijke schade in beeld gebracht kan worden.

Het DNA-lid haalt aan dat er landbouwers zijn die hun kostgronden met aanplant hebben verloren. Ondernemers en veehouders hebben ook enorme schade geleden, dus het bedrag van de schadevergoeding zal zeker oplopen tot enkele tientallen miljoenen SRD’s.

Bij het uitkeren van de schadevergoeding moet ook de koers in acht genomen worden, want toen de ramp plaatsvond was de koers tussen de 20 en 22. Maar de koers is nu SRD 31 en het is stijgende. “Ik weet niet wanneer de schadevergoeding uitgekeerd zal worden en wat de koers op dat moment zal zijn. Maar dat zal zeker in acht genomen moeten worden.”

Voor nu, bij het uitkeren van de SRD 3.000 per huishouden, zal de koers niet in acht genomen worden, omdat het slechts om een compensatie gaat en niet om de vaste schadevergoeding waarop de mensen recht hebben.

keynews


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie