• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EU en IDB ondersteunen Suriname met 22 miljoen Euro tegen klimaatverandering - ABC Online Nieuws

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


EU en IDB ondersteunen Suriname met 22 miljoen Euro tegen klimaatverandering

Vice-voorzitter van De Europese Commissie, Frans Timmermans, heeft vandaag zijn opwachting gemaakt bij president Chan Santokhi. 

Het bezoek aan Suriname staat in het teken van klimaatverandering, bosbeheer en biodiversiteit. In samenwerking met de IDB is er een bedrag van Euro 22 miljoen beschikbaar gesteld om projecten uit te voeren zodat Paramaribo zich kan beschermen tegen klimaatverandering. De Europese Commissie heeft hierin een bijdrage van Euro 2 miljoen in de vorm van een grant.

Timmermans zegt dat

het niet zo is dat de G-20 landen Suriname de les willen voorhouden hoe om te gaan met de olie & gasontwikkeling. Het gaat erom dat de G-20 ondersteuning willen geven hoe duurzaam de grondstoffen tot ontwikkeling te brengen.

De een deel van het geld zal worden gebruikt voor de volgende activiteiten:

1- Ontwikkeling van ontwerpen, studies en bodemonderzoeken voor de waterkering, voetpad, water taxistation en sedimentopvangunits voor mangrovegroei.
2- Uitvoering van bouwwerkzaamheden.
3- Aanpassingstraining voor publieke sector deelnemers.

Dit zal leiden tot verhoogde bescherming tegen overstromingen, het behoud van culturele gebouwen en economische groei door toerisme en private sector participatie. Het zal ongeveer 14.000 mensen ten goede komen en $29 miljoen aan economische verliezen voorkomen bij overstromingen.


KEY NEWS: 

Suriname moet haar ‘shine’ pakken op de COP 28 conferentie in Dubai, als het aan de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, ligt. De diplomaat belegde een persmoment bij het kabinet van de president, na een bezoek aan de president Chandrikapersad Santokhi.

Timmermans geeft onder andere aan dat alles eraan gedaan moet worden om Suriname extra in de schijnwerpers te plaatsen, maar is er voorstander van dat de klimaatcrisis in Suriname bestreden moet worden.

Timmermans geeft verder aan dat hij niet hier is om Suriname de les voor te lezen. “Dat weten zij donders goed zelf.” Hij stelt dat hij heel kort in Suriname is, maar er geïnvesteerd kan worden in een aantal sectoren die het land kunnen helpen bloeien. De kansen moeten gegrepen worden, om die te benutten en om alle natuurlijke rijkdommen in te zetten. Er moet economische groei tot stand gebracht worden, verduidelijkt de vicevoorzitter.

De diplomaat wijst erop dat er slechts een paar landen in de wereld zijn die beschikken over zoveel bos en dan ook olie en gas aan de andere kant. Hij stelt dat Guyana en Gabon in Afrika, los van Suriname, ook een voorbeeld daarvan zijn. Deze drie landen hebben de ambitie om tegelijkertijd op een duurzame manier, die hulpbronnen te gaan inzetten. “Maar ook te denken aan de volgende generaties en de klimaatcrisis te bestrijden om de natuurlijke rijkdommen van het bos te behouden.” Op deze punten wil Timmermans graag werken met Suriname geeft hij aan.

Kwikvergiftiging

Vooral de verschrikkelijke kwikvergiftiging in het achterland van Suriname wil hij helpen bestrijden. Timmermans geeft aan dat er naar alternatieven gezocht moeten worden. Hij benadrukt dat zoveel mensen ziek worden door de vergiftiging en dat het een vraagstuk is dat samen bestreden moet worden. Hij geeft aan dat hij afspraken heeft kunnen maken met Brazilië en andere naties, maar dit ook bewerkstelligd moet worden in Suriname. “In de hele regio is daar belangstelling voor.” De vicevoorzitter concludeert ook dat de relaties tussen de Europese Unie en de Caribische landen de afgelopen jaar behoorlijk zijn versterkt.


Timmermans geeft aan dat de Europese Commissie graag wil bijdragen waar die kan, als het aankomt op de aanpak van de voornoemde uitdagingen. De diplomaat geeft aan dat het niet aan landen als Suriname ligt om uitstoot van giftige gassen te beperken, omdat die er niet toe bijdragen. Deze landen moeten integendeel op steun kunnen rekenen van de geïndustrialiseerde naties.


 
 

10 Dec 2023 | ABCSuriname | Door: Redactie