• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNB-president: ‘Overmatige geldhoeveelheid laat CBvS geen keus dan OMO’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Gelet op de overmatige geldhoeveelheid die circuleert in de Surinaamse economie heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geen andere keus dan het instrument van open markt operatie (OMO) toe te passen. “De inflatie is nog steeds veel te hoog. De enige manier waarop de Centrale Bank van Suriname de inflatie kan bestrijden is door de overmatige geldhoeveelheid die circuleert in de Surinaamse economie terug te brengen. In die context is één van de instrumenten de open markt operatie. Het is onvermijdelijk dat ze dat instrument zal moeten inzetten”, antwoordt Klaas Knot, president van

De Nederlandsche Bank (DNB), op vragen van de Ware Tijd.

Vanaf de CBvS met de OMO’s begon, is er vooral vanuit politieke kringen veel kritiek vanwege de hoge rentes die de bank uitkeert voor deze termijndeposito’s. Knot zegt niet te kunnen beoordelen of deze operaties al het gewenste resultaat hebben gehad in Suriname.

“Die monetary overhang moet uit de economie worden gehaald, omdat dat de enige manier is om inflatie duurzaam terug te brengen naar een niveau wat wij met prijsstabiliteit associëren”

Vaststaat dat de monetary overhang, de overmatige geldhoeveelheid, uit circulatie moet worden gehaald. Overmatige geldhoeveelheid ten opzichte van de hoeveelheid goederen

en diensten die in de economie wordt geproduceerd, leidt tot blijvend hoge inflatie als daar niets aan wordt gedaan. “Daar heeft de Surinaamse bevolking heel veel last van en met name de burgers met een smalle beurs, want inflatie is een grote ‘inkomens ongelijkmaker’. Dus, die monetary overhang moet uit de economie worden gehaald. Dat is de enige manier om inflatie duurzaam terug te brengen naar een niveau wat wij met prijsstabiliteit associëren.”

Volgens Knot is Suriname al door het moeilijkste deel van de economische crisis heen waarmee het land de afgelopen jaren te maken heeft gehad. Gelet op vragen over de onafhankelijkheid en het beleid van de CBvS zegt Knot verheugd te zijn dat er een nieuwe Bankwet is gemaakt, omdat deze beantwoordt aan de uitdagingen waarmee de bank wordt geconfronteerd.

| de ware tijd | Door: Redactie