• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De mijnbouwrechten van NV Grassalco

| snc.com | Door: Redactie

Datum document is onbekend | Bron : grassalco.com

Introductie

NV Grassalco heeft in haar portfolio verscheidene mijnbouwrechten. Deze worden onderscheiden in rechten tot verkenning, exploratie, exploїtatie, klein mijnbouw en exploїtatie van bouwmaterialen. De eerste drie genoemde opeenvolgende fasen worden verleend door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De mijnbouwrechten, ook meer bekend als concessies, zijn in de volgende gebieden met name Maripaston in Para, Royal Hill in Brokopondo, Goliath in Para, Lely in Sipaliwini, Patamacca in Marowijne, Worsteling Jacob, Phedra, in Para, La Solitude in Commewijne en Kamp 52 in West-Suriname in Sipaliwini. (Lees verder)

Het exploitatierecht ‘Maripaston’

Dit gebied is genoemd naar de Maripastonkreek, een zijtak van de Saramaccarivier, gelegen in het district Para. Binnen een grootte van 1375 hectare verricht het bedrijf exploratie naar goud en oefent zij beheersdaden uit met betrekking tot de exploїtatie van goud en andere mineralen. In dat kader is een Gravity Concentration Plant (GCP) opgezet voor de verwerking van het door de porknokkers achtergelaten afval (tailings, de zogenaamde bakasanti) dat voldoende goud bevatte om winstgevend te kunnen exploїteren. Tot 2017 is gebruik gemaakt van de tailings. Voor het aanvullen van de reserves voor de GCP, maar ook het aantonen van een erts afzetting van groter formaat, wordt exploratie voortgezet.

‘Royal Hill’

Royal Hill ligt in het mijnbouwrecht van Rosebel Gold Mines NV (RGM) in het Brokopondogebied. NV Grassalco heeft een overeenkomst met RGM voor het verwerken van hun waste rock tot steenslag.

Recht tot exploratie ‘Goliath’

Deze concessie, vernoemd naar het Goliathgebergte, ligt ook in het district Para. Het is bereikbaar via de weg naar West-Suriname. De grootte van dit gebied is 26.000 hectare. Hier zijn exploratiewerkzaamheden verricht naar goud en andere mineralen.

| snc.com | Door: Redactie