booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Vuilstort Ornamibo verworden tot giftige smeulende tijdbom

Publicatie datum: | Bron: Suriname miror | Door:

Graafmachines graven een weg naar de brandhaarden toe, daarna wordt met water geblust'

Mogelijk komen begraven asbestdakplaten door werkzaamheden graafmachines boven water met alle gezondheidsrisico's vandien...
 

De brandweer heeft volgens Starnieuws vandaag, maandag 15 oktober 2018, zijn handen vol aan bluswerkzaamheden op de vuilnisbelt Ornamibo. Het korps staat voor verschillende uitdagingen. Watertoevoer was een probleem, over bulldozers en graafmachines beschikt de brandweer niet, die moesten bij derden betrokken worden.

Harde wind die ook plots van richting verandert en komende regenval maken het werk van de brandweerlieden moeilijker dan het al is. Het vuur heeft niet alleen aan de oppervlakte gewoed. Ook tussen en onder de bergen afval smeult nog veel. De dikke rookwolken zorgen ook voor enorm veel overlast. 
  
Brandweercommandant Radjen Jakhari zegt, dat zand ook een middel is om vuur te blussen. 'We zijn al zes dagen bezig. Het vuur hebben we twee dagen terug onder controle gekregen. Het gaat om een onvolledige verbranding, met andere woorden het krijgt niet genoeg zuurstof waardoor je veel rookontwikkeling krijgt.. Hij brandt aan de bovenste en onderste laag. Dat moeten we onder controle krijgen. Daarom moeten we het doen met anderen die graafmachines hebben. Daar zijn we nu mee bezig.'

Op een groot oppervlak is zwaar materieel ingezet om bepaalde blusmethodes toe te passen. Een groep brandweerlieden spoort de brandhaarden op. De machines graven een weg naar de brandhaarden toe. Daarna wordt met water geblust. 

'We werken in shiftverband. Ongeveer vijf groepen van 10 man per dag. We proberen te voorkomen dat ze niet te lang zijn blootgesteld aan de rook en mogelijk gevaarlijke gassen', geeft de brandweercommandant aan.

Er was op de eerste dag een probleem met water. De brandweer heeft toen een 'kreekje' gegraven, legt Djakhari uit. Ondertussen is er een tweede gegraven maar de bluswagens kunnen daar niet naar toe. Er wordt gebruikt gemaakt van een draagbare motorspuit.

Uit Nickerie is een defecte dompelpomp onderweg. Dit is een pomp die grote hoeveelheden water over grote afstanden pompt. Er kunnen ook meerdere waterkanonnen op aangesloten worden.

Het zal gesloopt worden en de onderdelen zullen gebruikt worden om die ene dompelpomp die op Ornamibo wordt ingezet, te repareren. 'Het heeft ons een paar keer in de steek gelaten', geeft Jakhari aan.

Er wordt niet alleen personeel van Paramaribo ingezet, maar ook van andere districten, deelt Jakhari mee. Hij geeft aan dat er vaak grote branden zijn geweest op de vuilstortplaats. 'Een keer zijn we vier weken lang hier bezig geweest omdat het smeulde. De afvalbergen zijn soms tien meter hoog. Ga na hoeveel water je nodig heb om dat alles af te koelen. En dan heb je ook nog een loopvuurtje aan de onderzijde, er is een oven. Je kunt dus niet overal gaan staan, je kunt doorzakken. We moeten met veel rekening houden, vooral in de avonduren.'

Wanneer het blussen af is kan nog niet vastgesteld worden. 'Ik kan niet zeggen morgen of overmorgen. We doen ons best. Misschien duurt het nog een week. Het hangt af van de weersomstandigheden en de watertoevoer. We halen water uit de Parakreek, we zijn afhankelijk van eb en vloed. Dus ook met de getijden moeten we rekening houden.' 

at 10/15/2018 09:00:00 a.m.

Publicatie datum: | Bron: Suriname miror | Door:

Ga terug

booked.net

    

booked.net