booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

VHP VERLIEST ZETEL COMMEWIJNE AAN NPS

Publicatie datum: 10/12/2018 - 04:45:15 | Bron: unitednews.sr | Door:

De Nationale Partij Suriname (NPS) krijgt een zetel erbij in De Nationale Assemblee (DNA).

Namens het district Commewijne zal Marlon Budeke toegelaten worden tot het Hoogste College van Staat. Hiermee zal de NPS-fractie 3 zetels tellen in het parlement. Het is onwaarschijnlijk dat Budeke niet zal bewilligen omdat het dan zou betekenen dat Enrique Ralim, die intussen is overgestapt naar de NDP, binnenkomt en krijgt de coalitiepartij haar 27ste zetel in het parlement.

De NPS en de oppositie zijn niet van plan om het zover te laten komen. De zetel erbij voor de NPS gaat ten koste van oppositiepartner VHP. Die verloor haar enige zetel in Commewijne toen eerder deze week parlementariër Sheilendra Girjasing overleed.

De rare verhoudingen en verschuivingen hebben te maken met het feit dat 7 oppositiepartijen in 2015 de verkiezingen zijn ingegaan als tegenhanger van de NDP. Na de verkiezingen viel V7 uiteen en staan sommige politiek partijen en bewegingen nu ook aan de kant van de NDP en dragen deels regeringsverantwoordelijkheid. Voor de toelating tot DNA wordt echter wel gewerkt met de kandidatenlijst van V7, vandaar dat gewezen PL-lid ‘kleine Somo’ Ralim die nu een prominente NDP-er is kans maakt om met het heengaan van Girjasing voor de NDP een zetel binnen te halen. Volgens de laatste informatie zal de oppositie deze zetel niet op een gouden dienblad aan de politieke rivaal overhandigen.

Budeke moet de zetel ‘binnenshuis’ houden, weliswaar ten koste van de VHP.

NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt het voorbarig en premature om nu te praten over de invulling van de zetel in Commewijne. Hij vraagt medeleven voor de familie van zijn overleden politieke bondgenoot en collega-parlementariër. Zijn band met Girjasing bestaat meer dan veertig jaren. “Wij hadden ook samen meegedaan aan een verkiezing op het Openbaar Atheneum en bij de uitslag bleek dat wij hadden gewonnen. Dat was voor mij de eerste keer dat ik meedeed met een verkiezing”, zegt Rusland. “Ik had kort voordat hij naar Nederland vertrok ook een gesprek met hem. In eerste instantie hoorde ik dat hij aan de betere hand was, dus het nieuws dat hij er niet meer is komt toch hard over. We zijn diep getroffen met zijn heengaan”, zegt Rusland. Na de rouwperiode zullen de politieke vraagstukken besproken worden. “Nu is niet het moment.”

UNITEDNEWS

Publicatie datum: 10/12/2018 - 04:45:15 | Bron: unitednews.sr | Door:

Ga terug

booked.net

    

booked.net