booked.net booked.net

 

Het laatste nieuws uit Suriname

Trump belt met Poetin over onder meer Noord-Korea en Venezuela

Publicatie datum: | Bron: | Door: Redactie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag meer dan een uur met de Russische president Vladimir Poetin gebeld. Onderwerp van gesprek was onder meer de Noord-Koreaanse denuclearisering en de politieke situatie in Venezuela.

Ook werd er gesproken over de mogelijkheid van een nieuw nucleair akkoord tussen de Verenigde Staten en Rusland en de mogelijkheid om ook China in die gesprekken te betrekken. Dat bevestigt Trump die het gesprek met Poetin "zeer goed" noemde.

Volgens woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders, kwam het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische bemoeienis tijdens de Amerikaanse presidentiële campagne van 2016 ter sprake "in de context dat het onderzoek was beëindigd".

De laatste keer dat Trump een telefonisch onderhoud met Poetin had, was in februari. Ook toen werd gesproken over de denuclearisering van Noord-Korea en een nieuw te maken vredesakkoord tussen Israël en Palestina.

START-verdrag vervalt in februari 2021

Het START-verdrag dat dateert van 2011 is het enige verdrag dat het kernwapengebruik van de Verenigde Staten en Rusland beperkt. Dit verdrag vervalt in februari 2021, maar kan met vijf jaar worden verlengd als beide partijen daarmee instemmen.

Trump noemde het eerder een "slechte en eenzijdige overeenkomst". Het verdrag houdt onder andere in dat het aantal maximaal toegestane aantal kernkoppen van beide landen niet uitkomt boven de 1.550. Ook inspecteren beide landen elkaar jaarlijks om naleving van het verdrag te controleren.

 

Publicatie datum: | Bron: | Door: Redactie

Ga terug

booked.net booked.net