• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TRINIDADIAANSE BEDRIJVEN WILLEN GRAAG IN DE SURINAAMSE OLIESECTOR

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Bedrijven in de aardolie- en gassector op Trinidad en Tobago maken zich gereed om ook in Suriname bedrijfsactiviteiten te ontplooien wanneer de offshore-activiteiten voor de kust ontplooid zullen worden. Zij willen partnerschappen sluiten met lokale bedrijven en door win-winrelaties het bedrijfsleven ondersteunen bij het opbouwen van expertise. Dat moet hen in staat stellen om in de vorm van local content, een groter deel voor zich op te eisen van verwachte giga-investering in de Surinaamse offshore olie-industrie. Dat kwam naar voren tijdens een webinar, die door belastingadvieskantoor Shyamnarain Associates werd verzorgd, op uitnodiging van The Energy Chamber of Trinidad & Tobago, de overkoepelende organisatie van bedrijven in de Trinidadiaanse olie- en gassector.

Het team van Shyamnarain Associates heeft de ruim honderd participanten uit Trinidad en Tobago en andere landen in regio een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in de Surinaamse olie-industrie en de vooruitzichten voor de naaste toekomst. Daarnaast werd uitleg gegeven over onder meer regels voor vestiging van buitenlandse bedrijven in Suriname, het aangaan van joint ventures en de voor dit soort bedrijven geldende fiscale en andere regels. “De response van de participanten in het interactieve gedeelte was overweldigend”, zegt Roy Shyamnarain, partner in het belastingadviesbureau.

Door het ontbreken van voldoende lokale expertise op het gebied van ondersteunende diensten ten behoeve van de offshoresector en vooral de afwezigheid van adequate shore-base-faciliteiten, stromen tientallen miljoenen US dollars nu naar Trinidad. Dat geld zouden Surinaamse bedrijven aan “local content” kunnen verdienen. Trinidad en Tobago beschikt in onder meer Chaguaramas en Galeota wel over zulke faciliteiten, van waaruit op dit moment ook een groot deel van de activiteiten in het offshoregebied van Suriname worden ondersteund. Staatsolie bekijkt mogelijkheden om samen met buitenlandse partners een shore-base-faciliteit naar internationale standaarden in Suriname op te zetten.

Shyamnarain zegt dat de Trinidadianen kennelijk bang zijn dat als zij niet op tijd inspelen op de komende ontwikkelingen, partners uit andere landen zich zouden kunnen aandienen voor samenwerking. De Trinidadiaanse bedrijven zouden daarmee het risico lopen het relatief voordeel dat zij nu hebben kwijt te raken en de kans toch nog een deel van de “koek” te krijgen volledig te verspelen.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie