booked.net booked.net

 

Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME BOYCOT VERGADERING OAS

Publicatie datum: | Bron: http://unitednews.sr/ | Door: J Pierau

Suriname weigert binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te participeren aan vergaderingen die bijgewoond worden door Gustavo Tarre, de afgezant van de zelfbenoemde Venezolaanse president Juan Guaido.

Het standpunt van Suriname is dat de OAS haar boekje te buiten is gegaan door de vertegenwoordiger van een niet gekozen regering toe te laten en te erkennen als de rechtmatige vertegenwoordiger van Venezuela. Guaido is voorzitter van het Venezolaans parlement en is volgens Suriname en nog enkele andere landen binnen de Caricom niet bevoegd een ambassadeur af te vaardigen naar de OAS aangezien de organisatie alleen regeringen vertegenwoordigd.

Afgelopen week is er een buitengewone vergadering van de OAS gehouden waarbij de Venezolaanse crisis wederom op agenda was. Tarre voerde daarbij ook nog het woord.

Voor Suriname en vijf andere Caricom-landen is de OAS met deze handelingen aan het afbrokkelen qua integriteit, eerlijkheid en objectiviteit.

In de marge van die vergadering is de mogelijkheid bekeken om een motie ter goedkeuring in te dienen met betrekking tot de bemoeienis van China, Cuba en Rusland in Venezuela. Die geven de omstreden president Nicolas Maduro alle steun en dit tot groot ongenoegen van de Verenigde Staten van Amerika. Dit terwijl de VS en Columbia zelf ook openlijke steun verlenen aan Guaido.

In de wandelgangen wordt gesteld dat de VS de regisseur van de aankomende resolutie is, omdat de toenemende invloeden van Rusland en China in de Amerika’s haar een doorn in het oog is. Het scenario is dat niet de VS de resolutie zal indienen, maar een ander land; naar alle waarschijnlijkheid Columbia.

De verdeeldheid op het westelijk halfrond begint steeds vastere vormen te krijgen en gevreesd wordt dat de gezaghebbende OAS het volgend regionaal orgaan is dat uit elkaar zal vallen na de Unasur, Mercosur en Celac. Ook binnen de Caricom is de verdeeldheid aan het groeien over de invloeden die macht en invloed ambiëren in het olierijke Venezuela.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: | Bron: http://unitednews.sr/ | Door: J Pierau

Ga terug

booked.net booked.net