booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

NIEUW SCHOOLJAAR BEGINT WEDEROM MET STAKING ONDERWIJZERS

Publicatie datum: 09/28/2018 - 07:30:30 | Bron: unitednews.sr | Door:

Zoals aan het begin van haast elk jaar het geval is, zal het nieuw schooljaar ook deze keer van start gaan met opstoot en wrevel.

Leerkrachten zijn door de Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) opgeroepen om uit protest niet op het werk te verschijnen op 1 oktober.

In plaats daarvan zullen zij zich verzamelen in theater Unique, het actiehoofdkwartier van BVL/ALS.

De leerkrachten zijn boos op onderwijsminster Lilian Ferrier die hen steeds weer zou schofferen en weigert om een constructieve houding te etaleren met betrekking tot de onderhandeling met de vakbonden. De vertegenwoordigers van de leerkrachten en aanverwante beroepen willen ook praten over de slechte leermiddelen die het onderwijswerk bemoeilijken. “Daar hebben we een groot probleem”, zegt BVL/ALS-voorzitter Wilgo Valies. “We hebben binnen het lerarenkorps gekwalificeerde mensen die echt kunnen werken aan curricula, noem maar op. Maar men kiest daar niet voor. Wij gebruiken zo lang alleen maar oude boeken en het is echt een groot probleem”, stelt Valies na een maandag gehouden algemene ledenvergadering.

Hij merkt een verval binnen het Surinaams onderwijs en daarover maken de leerkrachten zich zorgen om. Het stoort Valies dat deze vraagstukken niet diepgaand besproken kunnen worden met minister Ferrier omdat zij niet met de vakbonden zou willen communiceren. De onderwijsgevenden die hun misnoegen over de gebrekkige leermiddelen aankaarten zouden daarvoor ook worden afgestraft.

“Eigenlijk heb je een situatie dat de mensen zo bang zijn dat ze nauwelijks hun mond weer open doen, en dat is niet goed. Dus wij vinden dat de behandeling die ze tot nu toe krijgen van het Ministerie van Onderwijs niet goed is en dat er daarin verandering moet komen, aldus Valies.

Het besluit om per 1 oktober in actie te gaan is niet goed ontvangen door de samenleving. Vooral via de sociale media hebben ouders hun misnoegen geuit over de valse start van het nieuw schooljaar. “Die gemeenschap moet weten dat we dit niet graag doen, maar we willen eigenlijk hiermee een signaal geven aan zowel de samenleving als de regering van: luister nou…de situatie in het onderwijs is zeer ernstig. Het moet nu aangepakt worden in overleg met de vertegenwoordigers van de werkers”, stelt Valies.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: 09/28/2018 - 07:30:30 | Bron: unitednews.sr | Door:

Ga terug