• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
MEGATRAWLERS SURINAME

MEGATRAWLERS NOG ALTIJD AANWEZIG IN SURINAME

| Unitednews.sr | Door: Edward Lee

“Momenteel wordt de Surinaamse kust weer geteisterd. Deze keer niet door zeerovers, maar door 6 grote fabrieksschepen die al langer dan 5 maanden voor onze kust zijn.”

Met deze statement vertaalde NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai de gevoelens die er bij het vissersvolk leven. Die vragen zich af waarom de 6 beruchte Chinese megatrawlers nog steeds in Suriname bewegen ondanks dij zijn afgekeurd voor de Surinaamse visgronden. Dit soort schepen voldoen, vanwege hun omvang, niet aan de vergunningsvoorwaarden van Suriname en hebben internationaal ook geen goede reputatie als het gaat om duurzame exploitatie. Ze worden omschreven als roofbouwers die visgronden leeghalen en vervolgens

naar andere gebieden in de wereld trekken om ook daar zich goed te doen aan de visvoorraden.

Alleen vissersboten met een motorvermogen tot 500Pk komen in aanmerking voor een visvergunning, maar Ramsahai zegt over informatie te beschikken dat er zelfs nu boten actief zijn op de visgronden die niet voldoen aan deze eis en toch een vergunning in handen hebben.

“Ik wil de minister van LVV ook vragen om te gaan onderzoeken of er niet al trawlers zijn die in Surinaamse wateren vissen met een vermogen van meer dan 2000 Pk. Als de minister de resultaten van het onderzoek niet kan krijgen

ben ik wel bereid het aan hem te geven, omdat ik weet dat er nu al trawlers zijn in de Surinaamse wateren met een geldige vergunning die vissen en ze hebben een motorvermogen van meer dan 2000 Pk”, onthult Ramsahai.

Aan minister Lekhram Soerdjan van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) vraagt hij een lijst naar het parlement te sturen van alle bedrijven en personen die een visvergunningen hebben verkregen. “Want er is al jaren sprake van overbevissing in onze wateren”, aldus Ramsahai.

UNITEDNEWS

| Unitednews.sr | Door: Edward Lee