booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

MATHOERA ZET VERGROOTGLAS OP BESTEDING GELDEN EN LENINGEN ISLAMIC BANK

Publicatie datum: | Bron: | Door:

Terwijl de regering en de coalitie zich haasten zich aan te sluiten bij een verdrag en lid te worden van een financieringsovereenkomst van de Islamitische Ontwikkelingsbank (ISDB), is het assembleelid Krishnakoemarie Mathoera (VHP), die kritisch de regering om verantwoording vraagt, naar wat er allemaal terecht is gekomen van al de plannen die het vorig jaar zijn gemaakt om invulling te geven aan een IsDB-lening van US$ 1.8 miljard.

In De Nationale Assemblee, zijn dinsdag in een openbare commissie vergadering debatten begonnen over de toetreding van Suriname tot het islamitisch verdrag ‘Agreement of the islamic Coorporation for the insurance of Investments and Export Credit (ICIEC)’ en het verkrijgen van het lidmaatschap van ‘the International Islamic trade Finance Coorperation (ITFC)’.

Toetreden tot het verdrag en de coöperatie, behoren tot de voorwaarden waaraan Suriname moet voldoen bij het in aanmerking komen van gelden uit de afgesproken US$ 1,8 miljard. Voorzitter Amzad Abdoel van de voorbereidingscommissie voor de behandeling van het verdrag en de toetreding en ook minister Gilmore hoefdraad van Financiën hebben de toetreding sterk aanbevolen. Verdere aansluiting bij de IsDB zou volgens hen vele voordelen opleveren voor Suriname.

Er zou vanuit de bankiersvereniging, het ministerie van financiën en dat van Handel Industrie en Toerisme, alsook van Trustbank Amanah, voldoende ondersteuning zijn gegeven. Deze instellingen hebben vooraf uitgebreid antwoord gegeven op de vragen, wat de noodzaak is van toetreding, wat de voor en nadelen zijn en wat de contributieverplichtingen zijn waaraan Suriname zal moeten voldoen. Mathoera zegt in geen geval te twijfelen aan de IsDB en haar instituten. Haar bezorgdheid gaat echter uit naar hoe de regering de gelden zal besteden. De doelmatigheid en de ook de uitvoeringscapaciteit zijn voor haar aandachtspunten waarover de regering het parlement gedetailleerd zou moeten informeren.

Afweging
“Ik twijfel aan de zorgvuldigheid, de slagvaardigheid en de efficiëntere van onze eigen mensen om gebruik te maken van de mogelijkheden die de IsDB geeft”, zegt Mathoera. Er zou volgens haar eerst een goede afweging en gedetailleerde uitleg gegeven moeten worden wat de regering verstaan onder de vele voordelen voordat goedkeuring wordt gegeven om toe te treden. Volgens haar is dit onvoldoende gemotiveerd in de wet die de regering naar het parlement heeft gestuurd. De lening van US$ 1.8 miljard staat volgens haar ook niet los van de schuldpositie van het land. Het geld van de IsDB moet binnen drie jaar ( 2018 tot en met 2012 ) worden besteed. Volgens publicaties op de website van de commissie staatschuld, zou het aangaan van verdere leningen haast onmogelijk zijn.

Ook Marinus Bee van de ABOP, uitte zich in waarschuwende bewoordingen. “Het lijkt weer op dat wij ons voorbereiden op de komst van Sinterklaas in december”, zei hij. Bee vindt net als Mathoera dat de regering in de eerstvolgende vergadering een compleet overzicht moet geven van de projecten die met de IsDB gelden uitgevoerd gaan worden, welke projecten al in de uitvoering zijn, welke resultaten de projecten hebben opgeleverd of de status waarin de projecten verkeren, maar ook hoeveel geld Suriname al heeft getrokken uit het totaal bedrag. Mathoera vindt dat strategische sectoren zoals de productie sector, volksgezondheid en onderwijs veel meer in beeld gebracht moeten worden. Zij merkt op dat een belangrijk deel van de IsDB gelden zijn geprogrammeerd voor infrastructuur en projecten in de consumptieve sfeer. Hiermee is hoefdraad het niet met haar eens. Overigens zegt de minister nu dat het niet gaat om een lening maar om een samenwerkingsovereenkomst met de IsDB waarin een bedrag van US$ 1.8 miljard in zal worden gestopt.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: | Bron: | Door:

Ga terug

booked.net

    

booked.net