• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HOEFDRAAD: “MEN MOET GEEN WONDEREN VERWACHTEN”

| united news | Door: J Pierau

Volgens minister Hoefdraad moet men geen wonderen verwachten met betrekking tot de nieuwe leningen.

De nieuwe leningen die de regering van Suriname recentelijk heeft gesloten hebben vooral te maken met facilitering van de import van basisgoederen, productiemiddelen en medicamenten. Het geld wordt door de crediteur direct overgemaakt naar de leverancier van deze goederen. Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is dit een weloverwogen besluit, omdat daarmee de eigen valuta bespaard blijft. Het gaat om leningen bij onder andere de Islamic Development Bank, Kuwait Fund, International Finance Cooperation, OPEC Fund for International Development en de Wereldbank.

“Met de Islamic Trade Finance Cooperation hebben

wij voor de import van basisgoederen voor USD 25 miljoen getekend. Voor ons is dat een hele aderlating waardoor wij onze eigen reserve niet hoeven aan te tasten. Onze lokale importeurs kunnen hiervan goed gebruik maken en we kunnen daarmee belangrijke zaken garanderen zoals inputs voor de landbouw, medicijnen, medische equipment en voedsel”, zegt de bewindsman.

Zeker USD 400 miljoen is er recentelijk aan leningen gesloten.

Toch zal het resultaat daarvan niet op kort termijn zichtbaar zijn. Het gaat volgens de minister grotendeels om investeringen die gepleegd worden om Suriname weerbaar te maken tegen toekomstige financiële schokken op het internationaal front. “We

moeten ook geen wonderen verwachten op korte termijn”, benadrukt Hoefdraad. Waarmee we nu bezig zijn, is het zodanig herstructureren van de economie dat wij niet meer in zo iets gaan terugvallen. Het is niet uit de crisis komen om over vijf jaar weer in zo een crisis te geraken, maar het fundament te leggen zodat die structurele verandering werkelijk plaatsvindt”, aldus Hoefdraad.

UNITEDNEWS

| united news | Door: J Pierau