booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Gezondheid Surinaamse bevolking in gevaar door rookontwikkeling Ornamibo

Publicatie datum: | Bron: https://www.dagonline.nl/suriname/gezondheid-surinaamse-bevolking-in-gevaar-door-rookontwikkeling-ornamibo/ | Door:

De brand op vuilnisstortplaats Ornamibo lijkt steeds ergere vormen aan te nemen. Door de enorme rookontwikkeling met daarin veel giftige stoffen, klagen tientallen Surinamers in Paramaribo over luchtweg- en ademhalingsproblemen. Veel mensen hebben het ook over een hangende benzine en chloorlucht. Een nationale ramp dreigt

De vuilstortplaats ligt in het ressort Domburg in het district Wanica. Vooral de mensen die in de directe omgeving van Ornamibo wonen worden getroffen. 

Enkele van hen zouden in het ziekenhuis zijn beland. Dit zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, na een oriëntatiebezoek gisteren aan Dagblad Suriname.

Ook zouden er volgens de politicus meerdere schoolkinderen in ressort Houttuin ziek zijn geworden. “Kinderen in de omgeving kunnen al enkele dagen geen onderwijs genieten. Op zijn minst twee lagere scholen, namelijk OS Houttuin 1, OS Houttuin 2 en enkele muloscholen houden de deuren gesloten. Vrijdagmorgen zijn de kinderen na aanvang direct naar huis gestuurd, nadat enkele leerlingen begonnen over te geven”aldus Gajadien.

Veel omwonenden klagen over ademhelingsproblemen. Door het inademen van de giftige dampen kan er rookvergiftiging optreden, met blijvende schade. Symptomen van rookvergiftiging zijn onder andere het snakken naar adem en geïrriteerde ogen. Deze dienen uitgespoeld te worden met schoon water.

Het is niet de eerst keer dat er een brand woedt bij Ornamibo. Elke jaar is het minimaal een keer raak zeggen omwonenden. Buurtbewoners zijn het zat en vrezen voor hun gezondheid. Zij hebben een actie aangekondigd in samenwerking met het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en verschillende andere instanties.

De brand op de vuilnisstortplaats, die al zeven dagen woedt, zou volgens het ministerie van Justitie en Politie inmiddels onder controle zijn. Toch zijn er nog steeds enorme rookontwikkelingen zichtbaar.

Wat doen doen bij het vrijkomen van giftige stoffen?

Als je binnen bent:

  • Blijf binnen en sluit ramen en deuren.
  • Zet radio of televisie aan.
  • Sluit alle ventilatieroosters en zet ventilatiesystemen uit.
  • Ga naar een kamer waar het niet tocht, liefst middenin in het huis of gebouw.
  • Probeer naden en kieren in de woonkamer zo goed mogelijk af te dichten (bijvoorbeeld met plakband).
  • Leg natte doeken klaar die je voor je neus en mond kan houden.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van professionele hulpverleners.

Als je buiten bent:

Probeer ergens naar binnen te gaan. Lukt dat niet, ga dan weg van het ongeval en loop of rij dwars op de wind met een (natte) doek voor je neus en mond.

Publicatie datum: | Bron: https://www.dagonline.nl/suriname/gezondheid-surinaamse-bevolking-in-gevaar-door-rookontwikkeling-ornamibo/ | Door:

Ga terug