• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ECONOMIE KAN VALUTACRISIS NIET LANGER DRAGEN

| Edward Lee | Door: Redactie

Er zal gauw een oplossing moeten komen voor de valutacrisis waarin Suriname zich momenteel bevindt.

Het is zaak dat de Nederlandse rechtbank haast maakt met het bezwaarschrift dat door de advocaten van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Bankiersvereniging is ingediend om de in beslag genomen Euro 19,5 miljoen los te krijgen. Nog belangrijker is dat de geldstroom van en naar Suriname weer op gang komt, want de economie zal een te lange stagnatie niet kunnen dragen.

“Sinds de aanhouding van de geldzending hebben er geen Euro exporteren plaatsgevonden, maar zijn er ook geen USD-importen geweest. Dus het aanbod van

contante Euro’s bleef hetzelfde, en de vraag naar US-Dollars in Suriname bleef ook hetzelfde”, zegt Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging alsook algemeen directeur van de Finabank.
Tegelijkertijd neemt de vraag naar Amerikaanse dollars toe onder het bedrijfsleven en stapelen de Euro’s zich op bij de banken en in kluizen van particulieren. 
Er worden diverse sectoren gedupeerd door de halsstarrige houding van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Vanwege het gesanctioneerd beleid bij banken om geen tot beperkt USD’s in contanten te verstrekken treedt er een schaarste op, ondanks het geld digitaal wel aanwezig is. “De garimpeiros zijn er die onder
andere in de goudsector werken waar er contant wordt afgerekend in US Dollars. Ook de visserijsector vanwege de Venezolanen en Guyanezen die hun vis verkopen aan exporteurs. Deze exporteurs exporteren, maar krijgen de US Dollars giraal binnen, maar de betalingen in Suriname geschiedde in contante US Dollars aan de toeleveranciers”, legt Frangie uit. “De banken zijn sinds vorig jaar als gevolg van de aanhouding van de geldzending genoodzaakt geweest stringente maatregelen in te voeren inzake het storten van Euro-contanten en het lichten van contante US Dollar-middelen.”

Het Nederlandse OM heeft laten weten geen intenties te hebben om het geld vrij te geven. Volgens haar zijn er sterke aanwijzingen dat tussen het geld er ook middelen zitten die verkregen zijn uit witwaspraktijken. Nederland wijst echter geen verdachten aan.
UNITEDNEWS

| Edward Lee | Door: Redactie