• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CDB: GROEI SURINAAMSE ECONOMIE DANKZIJ STIJGENDE PRIJZEN GOUD EN OLIE

| | Door: Redactie

De Surinaamse economie vertoont op termijn goede perspectieven. Dit concludeert de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) die een groei van 2,3% voorspelt voor 2019.

De goede economische verwachten zijn te danken aan de stijgende prijzen van de olie- en goud op de internationale markt.  Investeringen in het fiscaal beleid heeft de economie ook weerbaarder gemaakt tegen financiële schokken. Suriname zal flink meeliften in de vraag naar goederen en diensten in Guyana waar een wereldformaat olie-industrie wordt opgezet.

De stijgende goudprijs in combinatie met het opvoeren van de productie van multinational Iamgold in de Saramacca-mijn zal het Bruto Binnenlandsproduct (BBP) positief beïnvloeden. De oliesector vertoont

geen abnormale schommelingen op de wereldmarkt, dus zal Staatsolie Maatschappij Suriname in 2019 goede verkoopcijfers neerzetten.

Er zal zelfs een toenemende vraag naar Surinaamse diesel zijn in Guyana.

Alvorens het buurland de miljarden barrels olie uit het zeegebied kan pompen zullen er honderden miljoenen uitgegeven worden aan de pre-exploitatie fase waaronder ook diesel om de machines en schepen draaiende te houden. De CDB verwacht dat Staatsolie hieraan invulling zal moeten geven, aangezien de gespannen politieke relatie met Venezuela op dit moment een sta in de weg is. Venezuela wil ook niets te maken hebben met exploitatie van olie onder de Guyanese vlag,

omdat het van mening is dat de ontdekte olievelden in Guyana haar toebehoort.

Suriname kan nog meer voordelen halen uit de ontwikkeling van een olie-industrie in Guyana die niets te maken hebben met de mijnbouw. De CDB verwijst naar de behoefte aan water, elektriciteit en transport.

Een tegenvaller in dit proces is een geplande servicebeurt voor de raffinaderij van Staatsolie in het derde kwartaal van 2019. De dalende productie zal volgens de CDB nadelige gevolgen hebben op de economische groei.

UNITEDNEWS

| | Door: Redactie