booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

BANKEN KUNNEN ZICH VOLGENS ADVOCAAT BEROEPEN OP OVERMACHT

Publicatie datum: | Bron: unitednews.sr | Door: Edward Lee

De commerciële banken kunnen zich beroepen op overmacht waardoor ze niet in staat zijn om momenteel te voldoen aan de vraag van cliënten naar contante Amerikaanse dollars.

De banken verstrekken aan de kassa al geruime tijd bij mondjesmaat de Amerikaanse munt, maar giraal kunnen alle transacties vlot worden afgewerkt. “Er is helemaal geen reden tot paniek. De banken kunnen giraal allemaal aan hun verplichtingen voldoen om tegoeden van cliënten beschikbaar te stellen. Er wordt nodeloos paniek gezaaid”, zegt Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging. Frangie is ook directeur van Finanbank.

Bij rekeninghouders is onbegrip dat ze hun Amerikaanse dollars niet kunnen krijgen in de hoeveelheden die ze wensen, maar eerst moeten reserveren en per week slechts beperkt aan hun geld kunnen komen als niet vooraf wordt gereserveerd. Volgens advocaat Gerold Sewcharan is de bank verplicht de direct opeisbare tegoeden zonder vertraging ter beschikking te stellen van cliënten wanneer ze die opvragen. Hun mag geen enkele beperking worden opgelegd wat betreft bedragen en tijdstip van opname.

Ook monetair-econoom Anthony Caram vindt het onbegrijpelijk dat burgers momenteel niet vrij aan hun geld kunnen komen.

Een andere advocaat verschilt van mening met Sewcharan. Volgens hem kunnen de banken zich beroepen op “overmacht”. “Dat is wat ik als verdediging zou opvoeren als advocaat. Het is niet zo dat de banken die dollars hebben maar de deuren dichthouden voor cliënten zodat ze hun geld niet kunnen komen halen”, zegt de advocaat die anoniem wenst te blijven. Volgens hem ligt wat nu in het bankwezen gebeurt volledig buiten de invloedssfeer van de commerciële banken.

Hij voert aan dat er geen sprake is van een situatie waarbij de banken wel over de contante Amerikaanse dollars beschikken maar opzettelijk niet willen verstrekken aan rekeninghouders.

De import van US dollars is nu al een aantal maanden gestremd, mede als gevolg van de aanhouding van een grote geldzending uit Suriname april vorig jaar in Nederland op verdenking van witwassen. Buitenlandse banken die als correspondent banken van de lokale financiële instellingen fungeren willen bijna geen zaken meer doen om zelf niet in problemen te komen. De advocaat wijst op de talrijke onderscheppingen van grote hoeveelheden cocaïne in het buitenland, met name Nederland, België en Frankrijk, waardoor in het buitenland ernstig rekening wordt gehouden dat via Surinaame op grote schaal witwassen zou kunnen plaatsvinden. “Het ligt dus niet aan de banken. Men vertrouwt Suriname gewoon niet vanwege het beleid dat hier door de regering gevoerd wordt”, zegt de advocaat.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: | Bron: unitednews.sr | Door: Edward Lee

Ga terug

booked.net

    

booked.net