• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ADHIN:“STIJGING WISSELKOERS NIET DOOR TOEDOEN REGERING”

| united news | Door: Redactie

Het is onterecht om de regering aan te wijzen als de boosdoener met betrekking tot de stijging van de officiële wisselkoers van SRD 3,35 naar SRD 7,5 voor de Amerikaanse dollar. 

Dit wenst vicepresident Ashwin Adhin te benadrukken. Volgen hem heeft de stijging van de wisselkoers geheel te maken met de kelderende internationale prijzen voor goud en aardolie net voor de verkiezingen van 2015. Door de dalende prijzen verloor de staat 75% van haar jaarlijks inkomsten gedurende de crisis.

“In 2013-2014 kon de koers al naar SRD 8 zijn gegaan zijn. Weet je wat dat zou betekenen voor die gemeenschap? Kan de

gemeenschap dat begrijpen?”, stelt Adhin. “Als de gemeenschap kan begrijpen dat als zo een crisis ontstaan, het de taak van de Centrale Bank is om te gaan kijken, interveniëren en proberen die koers vast te houden zodat die slag naar die gemeenschap niet groot wordt.”

De vicepresident zegt dat de financiële crisis ervoor kon zorgen dat de koers reeds jaren terug kon springen naar SRD 10, maar door prudent beleid van de monetaire autoriteiten is de regering erin is geslaagd om zulks te voorkomen. 

“We hebben geprobeerd het te stabiliseren met onze betalingsbalans. Met de deviezenreserve proberen wij het een beetje in

toom te houden, want anders zou de koers al SRD 10 geworden zijn in één slag.”

De vicepresident zegt dat er onvoldoende aandacht wordt besteedt aan de fluctuerende prijzen voor olie en goud op de internationale markt. De Surinaamse economie was niet voorbereid op de harde financiële klap toen zowel de prijzen van goud als van olie naar een zorgwekkend niveau daalden. “Als jouw deviezeninkomsten omlaag gaat en er een schaarste aan, wat gaat gebeuren met de koers? Als er een druk op de deviezen is, dan gaat de koers omhoog; dat is onvermijdelijk. Het is niet zo dat de regering die koers omhoog stuwt, maar het is te wijten aan het terugvallen van de deviezeninkomsten.”

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie