Het laatste nieuws uit Suriname

ABN Amro heft rekeningen van Surinamers op

Publicatie datum: | Bron: Dagonline.nl | Door:

Zo’n 1500 Surinaamse klanten van ABN Amro zijn gedwongen om een andere bank te gaan zoeken. De bank heft alle activiteiten in Suriname op vanwege witwasrisico’s. Dit schrijft dagblad Trouw.

Rekeninghouders hebben een brief ontvangen. De klanten hebben zes maanden de tijd om hun rekening te sluiten, anders heft ABN Amro de rekeningen zelf op.

De maatregel treft vooral Surinaamse ondernemers, die verontwaardigd reageren en het niet eens zijn met het besluit van de bank. Paul Baas, woordvoerder van de Kamer van Koophandel in Suriname, denkt dat het land te kampen heeft met een negatieve reputatie. “Onze handelsrelatie met Nederland is honderden jaren oud en dus een uitzondering waard”, aldus Baas tegen TrouwHenry Carbière Falls, ondernemer en ex-rekeninghouder van ABN Amro, zegt dat het vooral de eerlijke ondernemers in Suriname treft.

In april dit jaar werd er door de Nederlandse douane een storting van 19,5 miljoen euro van de Centrale Bank van Suriname tegengehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland startte een onderzoek op verdenking van witwassen.

Beleidsaanpassing

Dat Surinamers niet meer bij ABN Amro terecht kunnen, heeft niets te maken met de politieke relatie met het land, aldus persvoorlichter Karen de Vries. Zij licht toe: “Sinds haar beleidsaanpassing in 2016 mag ABN geen bankdiensten meer verlenen aan Surinaamse inwoners. Klanten bedienen buiten Europa vraagt om steeds meer en complexere wet- en regelgeving. Dit brengt extra kosten en risico’s met zich mee. Het past niet bij de strategie van de bank, die streeft naar een gematigd risicoprofiel.”

Surinaamse ondernemers proberen hun financiële zaken nu bij de Rabobank onder te brengen, maar ook deze bank begint de aanvragen van klanten te weren. “De nonchalante wijze waarop historische banden met Suriname worden verbroken, wijst op asociaal ondernemerschap”, besluit Falls.

 

Publicatie datum: | Bron: Dagonline.nl | Door:

Ga terug

The Weather Network