• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

2019: SPEURTOCHT NAAR SURINAAMSE OLIE GAAT ONVERKORT DOOR

| unitednews.sr | Door:

Er zijn voor het komend jaar en daarna veel activiteiten gepland voor de kust van Suriname.

De oliekoorts in de offshore, maar ook de nearshore, blijft maatschappijen in een greep vasthouden, vooral nu er voor de 10de keer op een olieveld is gestuit net over de grens in Guyana. ExxonMobil, die ontdekker van alle 10 velden, heeft ook in het Surinaams zeegebied een concessie en zal over enkele jaren een put boren. Voor nu verzamelt de Amerikaanse maatschappij seismische gegevens en houdt de andere maatschappijen scherp in de gaten.

De aandacht gaat uit naar de activiteiten van Apache Corporation en Kosmos Energy die

na wat tegenvallers wederom een gok zullen wagen. De tot nog toe door hen verzamelde data is hoopgevend genoeg om nog even door te gaan.

ExxonMobil heeft wel een dosis informatie over de geologische samenstelling van de Suriname-Guyana-bekken, maar staat niet te springen om die te delen met de rest. De maatschappij, die reeds op 5 miljard barrels aardolie is gestuit in Guyanese wateren, is actief in Blok 61.

“Exxon weet precies hoe de geologie eruit ziet van ons gebied, en die geeft Exxon niet prijs aan ons, want Exxon heeft zelf ook een gebiedje bij ons genomen en die is dat

nu aan het bestuderen om te kijken of ze de overeenkomsten zien.

Voordat Exxon daadwerkelijk gaat boren denk ik dat we nog vier of vijf jaar verder zijn”, zegt Rudolf Elias, directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname. “We hebben heel veel geloof erin dat we ook een keer de geologie zo goed door gaan hebben en weten waar zowel het reservoir als de olie is.”

Het wachten is op het goed nieuws vanuit het zeegebied, maar dat laat nog op zich wachten. Dit werkt echter niet demotiverend bij Staatsolie, maar zorgt juist voor nog meer enthousiasme. “De vooruitzichten zijn ongelooflijk positief. We zitten in één bekken samen met Guyana”, Aldus Elias.

UNITEDNEWS

| unitednews.sr | Door: