booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

“REGERING SURINAME NIET TEGEN OPSLUITEN OPPOSITIELEDEN VENEZUELA”

Publicatie datum: 14/09/2019 | Bron: Unitednews.sr | Door: Redactie

De regering van Suriname heeft nogmaals bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) duidelijk laten blijken dat zij Nicolas Maduro erkent als de rechtmatige president van Venezuela.

Maduro liet onlangs de immuniteit van parlementsvoorzitter Juan Guaido, die zichzelf ook uitriep tot waarnemend president van het land, opheffen. De Permanente Raad van de OAS verwierp woensdag dit besluit van Maduro in een aangenomen resolutie. Maar vier landen stemden tegen de OAS-resolutie, waaronder Suriname en Nicaragua.

Bolivia, een trouwe bondgenoot van Maduro onthield zich van de stemming. Dit heeft veelal te maken met het gegeven dat er een afgevaardigde van Guaido is toegelaten als vertegenwoordiger van Venezuela. Deze vertegenwoordiger stemde, zoals verwacht, ook voor de resolutie van de OAS. Dit is een zeer abnormale zaak binnen de OAS, omdat Guaido niet de rechtmatige president van Venezuela is, maar wel door de meeste landen binnen de OAS al zodanig worden erkend. De vertegenwoordiger van Maduro, wiens tweede termijn als president van Venezuela niet wordt erkent door het merendeel van de OAS, is op een zijspoor gezet. Volgens Bolivia is het onvoorstelbaar dat er iemand, vertegenwoordiger van Guiaido, zitting heeft in de Permanente Raad. Alle besluiten door de OAS genomen, worden nu dan ook als nietig beschouwd door Bolivia.

Met het opheffen van de immuniteit van Guaido en enkele andere oppositieleiders is de weg vrij voor de politie, leger en andere veiligheidstroepen om hen op te pakken en te laten opsluiten.

In de aangenomen resolutie stelt de OAS dat het besluit van Maduro dictatoriaal is, en in strijd leeft met de internationale, maar ook de nationale principes van democratische. Met het opheffen van de immuniteit van de oppositieleden dreigt voor hen nu wederom het gevaar om achter slot en grendel te belandden of erger.

Suriname heeft daarmee, gezien het stemgedrag bij de OAS, geen moeite. Suriname onderbouwd haar standpunt door te stellen dat het niet des buitenstander is om hierover te oordelen. Het betreft interne aangelegenheden van Venezuela waarmee Suriname geen bemoeienis wil hebben.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: 14/09/2019 | Bron: Unitednews.sr | Door: Redactie

Ga terug

booked.net

    

booked.net

Verkiezingen 2020

COUNTDOWN: DAYS HRS MINS SECS