booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

“DAGEN MADURO ALS PRESIDENT VENEZUELA GETELD”

Publicatie datum: | Bron: unitednews.sr | Door: Edward Lee

Het einde van de dictatuur van de Venezolaanse president Nicolas Maduro is nabij. Dat is de boodschap die Juan Guaido, de zelfbenoemde president van Venezuela, de wereld instuurt. “Uw tijd is om”, zegt Guaido die intussen een eigen leger heeft kunnen opbouwen in Venezuela.

Dinsdag is er wat schotenwisseling geweest in hoofdstad Caracas en volgens Guaido zal woensdag de druk op Maduro opgevoerd worden.

De eis van Guaido, voorzitter van het Venezolaans parlement, is het onherroepelijk aftreden van Maduro. Hij roept militairen en burgers op om de oppositie te ondersteunen en die hoeven daarbij niet te vrezen voor strafvervolging wanneer hij aan de macht komt. “De tijd is aangebroken”, laat een woordvoerder van Guaido weten.

De strijd gaat naar zijn zeggen de laatste fase in en de oppositie zal alles uit de kast halen om Maduro uit het machtscentrum te verdrijven.

 

Dinsdagochtend stuurde Guaido een video de wereld in, waarin hij zijn landgenoten toesprak. Met naast zich de andere belangrijke oppositieleider Leopoldo Lopez en achter zich tientallen tot de tanden bewapende militairen. Ze stonden bij La Carlota, de belangrijkste luchtmachtbasis, in de hoofdstad Caracas. “Mensen van Venezuela, laten we op straat komen, om een eind te maken aan het onrechtmatig bewind”, sprak Guaido.“Het leger heeft de juiste beslissing gemaakt, het heeft de steun van het volk en van de grondwet. Het staat aan de juiste kant van de geschiedenis.”

De Verenigde Staten en de Europese Unie steunen Guaido. Landen als Rusland, China en Iran blijven achter Maduro staan. Ook de meeste landen in Zuid-Amerika en op het westelijk halfrond hebben Maduro geadviseerd om liever af te treden. De regering van Suriname, onder leiding van president Desi Bouterse, heeft getoond nog altijd een trouwe bondgenoot van Maduro te zijn. Ook Evo Morales, de president van Bolivia schaart zich achter Maduro. De machtigste landen in Zuid-Amerika moeten echter niets van de dictator hebben. De presidenten van Brazilië, Argentinië, Chili en Columbia zien hem liever snel vertrekken, desnoods onder dwang.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: | Bron: unitednews.sr | Door: Edward Lee

Ga terug

booked.net

    

booked.net