• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“BLOCK 58 ZOU MEER DAN 6 MILJARD VATEN OLIE KUNNEN HERBERGEN”

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De geschatte olie- en gasreserves in het Surinaams zeegebied doen niet onder voor de Guyanese.

Het zou volgens sommige deskundigen geen verrassing zijn als mocht blijken dat Suriname zelfs meer olie en gas dan het buurland herbergt. Zo denkt de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley dat in Block 58 alleen, waar er tot nu toe 3 olievondsten zijn gedaan, er best wel 6,5 miljard barrels aan olie zou kunnen zitten. Dit op basis van cijfers die door haar deskundigen zijn geproduceerd.

Volgens het verslag zou reeds in 2026 in 7 trajecten een aanvang gemaakt kunnen worden met de winning van de olie. De regering van Suriname ziet dit liever al in 2023 gebeuren. Met de concessiehouders Apache Corporation en Total S.A zijn er hierover gesprekken gaande. De maatschappijen lopen ook warm voor een spoedige ontginning van de olievelden. De eerste assessments van de aangetroffen olievoorraden moeten rond begin 2021 in kwantiteiten bekend zijn, waarna het plan voor de ontwikkelingsfase zal worden uitgezet.

De gedurfde schatting van 6,5 miljard vaten olie voor Block 58 baseert Morgan Stanley aan de hand van data die de oliemaatschappij ExxonMobil heeft vrijgegeven over de olierijke velden in het Guyanees zeegebied. De geologische samenstelling van de Guyanese en de Surinaamse oliegronden zijn vrijwel identiek. De bank denkt dat in de eerste fase 450 miljoen vaten tot ontwikkeling kunnen worden gebracht, verwijzend naar de eerste twee oliebronnen: Maka Central-1 en Sapakara West-1.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie