• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BRUNSWIJK: ‘BIJ WIJZIGING KIESSTELSEL KRIJGT CORONIE 0,5 ZETELS’

| dagblad de west | Door: Redactie

Vicepresident Brunswijk gaf gisteren voor aanvang van de wekelijkse vergadering van Raad van Ministers (RvM) te kennen, dat hij nog steeds geen voorstander is van de wijziging van het kiesstelsel. Volgens hem had hij gewaarschuwd voor het willen wijzigen van het kiesstelsel. “Nu zitten we zonder een kiesstelsel.

Als er vervroegde verkiezingen moeten komen, hoe doen we? Waar zijn al die deskundigen? Het evenredig willen delen van het aantal zetels kan niet, want als elk district 7000 stemmen nodig heeft voor het halen van een zetel, dan kun je in Coronie maar een halve zetel halen’’, zegt Brunswijk. Op 5 augustus

2022 oordeelde het Constitutioneel Hof, dat de Kiesregeling aangepast moet worden.

Het verzoek voor het wijzigen van de Kiesregeling werd gedaan door de advocaat Serena Muntslag-Essed. Volgens haar is de Kiesregeling jaren achtereen onrechtvaardig geweest tegenover de samenleving. Volgens Brunswijk heeft hij geen moeite met de wijziging, gezien hij zich in 2025 verkiesbaar zal stellen in Paramaribo.

Hij benadrukt dat de wijziging alleen in zijn voordeel zal werken, aangezien alle zetels die worden weggehaald uit de overige districten, in Paramaribo terechtkomen. De vicepresident zei verder nimmer iemand bedreigd te hebben, maar slechts te hebben aangegeven, dat een wijziging niet nodig is.

Hij zegt

dat sommige uitspraken ruw overkomen, maar dat het de boodschap is waarnaar geluisterd moet worden. “Het zijn deze zelfde media geweest die toen schreven: ‘kijk wat Brunswijk zegt. Zie nu de positie waarin we ons bevinden. We moeten naar het parlement”, aldus Brunswijk.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie