• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BREAKING: Hoofdverdachte reçufraude legt volmondige verklaring af

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Hoewel enkele verdachten nog voortvluchtig zijn, is de geruchtmakende reçufraudezaak strafrechtelijk zo goed als opgelost. Daniëlle Kom, hoofd van de afdeling Comptabiliteit op het ministerie van Financiën en Planning, heeft sinds haar aanhouding maandag “zo goed als een volmondige verklaring afgelegd”, verneemt de Ware Tijd van bronnen dicht bij het onderzoek.

Daags vóór haar aanhouding circuleerde op Facebook een interview waarin Kom elke betrokkenheid bij de zwendel categorisch heeft ontkend. Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen dat onder meer huizen en auto’s zijn gekocht in samenwerking met de voortvluchtige Mosa Rother. Intussen zijn ook Sergio C., alsmede M.K. en

M.K, broer en zus van de hoofdverdachte, in verzekering gesteld. Naar verluidt zouden de familieleden van Kom voordeel hebben genoten van de gestolen gelden.

“Op een ander spoor wordt ook de betrokkenheid van een aantal bedrijven, waaronder supermarkten en autodealers, onderzocht”

Modus operandi

De modus operandi van de daders was dat van bestaande reçu’s de naam en het bankrekeningnummer van de begunstigde werden vervalst. Door middel van de vervalste betaalopdrachten die aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor uitbetaling werden aangeboden, kreeg de bende SRD 40,9 miljoen overgemaakt op een bankrekening van de voortvluchtige Robert ‘Blaka’ Koendjbiharie.

In januari dit jaar werd eveneens met een valse betaalopdracht een bedrag van iets meer dan SRD 5 miljoen overgemaakt op een bankrekening van Rother. Tot nu toe is Koendjbiharie spoorloos en Rother heeft vermoedelijk de wijk genomen naar Frans-Guyana. In samenwerking met de justitiële autoriteiten van het buurland wordt hij ook daar opgespoord.

Witwassen

Rechercheurs hebben de afgelopen dagen kunnen ontrafelen dat de hoofdverdachte ten aanzien van de bankrekening waarop de gestolen gelden werden gestort en overmakingen naar andere rekeningen werden gepleegd cruciale handelingen heeft gepleegd. Naar alle waarschijnlijkheid werd Koendjbiharie, volgens een bron bij justitie, misbruikt. “Waarschijnlijk wist hij niet eens om hoeveel geld het ging.”

In de tweede helft van juni is er SRD 100.000 vanuit de rekening van Koendjbiharie overgemaakt op de bankrekening van Kom. De omschrijving die daarbij werd gehanteerd was ‘Aannemerskosten bouw kamer 5 en 6’. Hier is volgens onderzoekers sprake van een misleidende omschrijving en had deze overmaking te maken met witwassen. In juni hebben meerdere overmakingen plaatsgevonden waarvan is gebleken dat misleidende omschrijvingen zijn gebruikt, zoals aankoop van alcoholische dranken, bestratingswerkzaamheden en huur van appartementen. Op alle bankrekeningen waarnaar geld is overgemaakt is justitieel beslag gelegd.

Betrokkenheid bedrijven

In het strafrechtelijk onderzoek wordt ook nagegaan hoe lang de bende bezig was. Het vermoeden is dat de mensen al enkele jaren bezig waren, maar steeds kleine bedragen verduisterden, waardoor de zwendel niet eerder was opgevallen.

Op een ander spoor wordt ook de betrokkenheid van een aantal bedrijven, waaronder supermarkten en autodealers, onderzocht. Deze kregen giraal geld overgemaakt en stelden contante middelen beschikbaar aan de verdachten. Bij een autohandelaar werden enkele dure voertuigen aangeschaft. Te zijner tijd zal, in een verdere fase van het onderzoek, het Openbaar Ministerie moeten beslissen in hoeverre strafrechtelijke vervolging plaatsvindt van personen en bedrijven die hebben meegewerkt aan witwassen en eventueel economische delicten hebben gepleegd.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie