BRAINDRAIN OP CURAÇAO: “HOE HOUDEN WE ONZE JONGEREN VAST?”
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Aankomst van Curaçaose studenten op Schiphol, en op de voorgrond jongeren VN-vertegenwoordiger Kevin Eustatia-Palm | Bron: Caribisch Netwerk
Op een recent symposium op Curaçao kwamen tal van jongeren, beleidsmakers en professionals samen om te discussiëren over de problematiek van ‘braindrain’ op het eiland.
Kevin Eustatia-Palm, een jongere vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en zelf een van de Curaçaose jongeren die in Nederland is gaan studeren, was aanwezig bij het evenement: “Ik merk in mijn omgeving dat veel van mijn klasgenoten na hun studie niet willen terugkeren naar het eiland. En dat terwijl het eiland hun kennis en ervaring heel goed zou
Het symposium, georganiseerd om de kwestie van braindrain aan te pakken, trok een breed scala aan deelnemers. “De zaal zat vol met mensen die, net als ik, naar Nederland zijn gegaan en nu de keuze overwegen om terug te keren,” vertelt Eustatia-Palm. Er werden diverse stellingen besproken, variërend van de noodzaak van goed betaalde banen tot culturele en sociale factoren die de terugkeer van jongeren beïnvloeden.
Een van de grootste obstakels die tijdens het
Daarnaast kwam ook het gebrek aan passende banen aan bod. Veel jongeren voelen dat ze in Nederland betere carrièrekansen en leefomstandigheden hebben, wat hun terugkeer naar Curaçao bemoeilijkt.
Naast financiële en carrière gerelateerde uitdagingen, werd ook de cultuur van waardering besproken. Eustatia-Palm merkt op: “Veel jongeren willen terugkeren, maar vinden de kansen hier beperkt. Het gaat niet alleen om salaris, maar ook om levenskwaliteit en waardering.” Deelnemers aan het symposium benadrukten dat het belangrijk is om een cultuur te creëren waarin terugkerende jongeren zich welkom en gewaardeerd voelen.
Er kwam ook naar voren dat niet iedereen op het eiland staat te springen om terugkerende jongeren met nieuwe ideeën te verwelkomen. “Sommige mensen hier vinden dat terugkerende jongeren alles anders willen doen en daar zitten veel mensen niet op te wachten,” zegt Eustatia-Palm. Deze weerstand vormt een extra uitdaging voor jongeren die hun kennis en ervaring willen inzetten voor de ontwikkeling van Curaçao.
Tijdens het symposium werden verschillende mogelijke oplossingen besproken. “Er moeten kleine aanpassingen komen van alle kanten,” zegt Eustatia-Palm. Een van de voorgestelde oplossingen was het moderniseren van verouderde wetgeving die de terugkeer van gekwalificeerde professionals bemoeilijkt. De overheid en het bedrijfsleven werden aangespoord om samen te werken en aantrekkelijke voorwaarden te creëren voor terugkerende professionals.
Over één ding waren alle aanwezigen van het symposium het eens: het aanpakken van braindrain vereist een gezamenlijke inspanning van zowel de overheid, het bedrijfsleven als de gemeenschap. Eustatia-Palm vat het samen: “Het is essentieel dat we samenwerken om een omgeving te creëren waar jongeren willen terugkeren en bijdragen aan de ontwikkeling van ons eiland.” Zelf is Eustatia-Palm vastbesloten om terug te keren: “Ik ben van plan om in 2029 terug te komen. Sinds de dag dat ik vertrok, wist ik dat ik terug wilde.”
REGIO
| united news | Door: Redactie