• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AFGEZETTE EX-VOORZITTER WINSTON WIRTH DOET OPNIEUW GOOI NAAR VOORZITTERSCHAP ROSEBEL VAKBOND

| snc.com | Door: Redactie

PARAMARIBO – De in 2020, met een rechterlijke vonnis afgezette voorzitter Winston Wirth, zal op 3 december wederom proberen de leiding bij de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) over te nemen. Volgens hem heeft het huidig bondsbestuur het aan zichzelf te danken niet op de hoogte te zijn geweest over recente ontwikkeling bij de multinational, zoals nu de verkoop van aandelen aan het Chinees bedrijf Zijin.

Overigens is volgens Wirth het bestuur, dat hij totaal onkundig vindt, nu niet rechtmatig volgens de statuten gekozen.  “Dit bestuur heeft geen brede visie van zaken en is slechts geïnteresseerd in het beheren van de

contributiegelden van de werknemers bij Rosebel Goldmines”, zegt Wirth. Woordvoerder Otmar Biswane van het huidig bestuur heeft geen boodschap aan de uitlatingen van de gewezen voorzitter. “Niet slechts wij, maar de rechter heeft deze man afgezet op basis van de statuten. Wij wilden hem niet meer omdat hij zonder de werknemers zijn eigen pad op ging. ik denk dat hij nauwelijks een paar stemmen zal behalen bij de komende verkiezingen, maar een echte kans geeft ik hem niet”, zegt Biswane.

Wirth heeft zich toen in 2020 moeten neerleggen bij het besluit van de rechter, maar vindt dat die akkoord is gegaan met een ongeldige algemene ledenvergadering, waar hij zou zijn geschorst en afgezet. Daarnaast is de rechter volgens hem ook voorbij gegaan aan statutaire besluiten. Door mee te doen aan de verkiezingen hoop Wirth op een andere manier genoegdoening te krijgen.

Hij zegt nu, zelf te zijn gevraagd door leden van de bond en andere werknemers bij het bedrijf, omdat zij geen vertrouwen meer hebben in het huidig bestuur onder leiding van Alwin Hardley. 

“Er zijn tussen de 1200 tot 1500 werknemers bij Rosebel Goldmines. Er zal altijd wat oppositie zijn tegen het huidig bestuur en dat is goed voor de democratie, maar ik geef Wirth geen enkele kans”, zegt Biswane. Volgens hem had de afgezette voorzitter inderdaad enkele goede ideeën en mogelijk ook de capaciteiten. Echter, hij werkt niet samen en wilde hij, (Wirth dus), zijn eigen plannen uitvoeren, niet luisteren naar de werknemers en leden van de bond.

Volgens Biswane is het al bij de eerste ontmoeting die het bestuur onder leiding van Wirth zou hebben met de directie van het bedrijf, mis gegaan. Wirth zou zonder dat er al een kennismaking was geweest met de directie en de bond, eigenhandig afspraken hebben gemaakt met de leiding van Rosebel. “We hebben hem gewaarschuwd dat wij daar werkzaam zijn en hij ook naar ons moet luisteren.

Hij is geschorst, daarna is het ingetrokken, maar er kwam geen verbetering, dus heeft de meerderheid besloten hem niet meer te accepteren als voorzitter”, zegt Biswane. Volgens Wirth heeft, toen hij werd gekozen duidelijk afspraken gemaakt met de bond over hoe leiding zou worden gegeven. Dat zou zijn geaccepteerd, maar heeft de rest van het bestuur zich niet aan die afspraken gehouden.

Voor wat betreft de huidige situatie rond de verkoop van Rosebell aan het Chinees bedrijf Zijen zegt Biswane dat de verkoop vrijwel rond is. Hij spreekt tegen dat de bond daarvan niet eerder op de hoogte is geweest, maar de detail informatie rond de verkoop niet van te voren duidelijk was, als ook  de verdere positie van de werknemers. “We hebben nu wel de informatie. Er zijn afspraken gemaakt voor wanneer het bedrijf wordt overgenomen.

Er komen geen afvloeiingen. De onderhandelingen voor de volgende collectieve arbeidsvoorwaarden zullen niet met zijn worden gevoerd maar met de huidige directie. Deze en andere toezeggingen zijn intussen gedaan”, zegt de woordvoerder. Wat betreft de verkiezingen van 3 december zegt Biswane dat die simultaan, zowel op de bedrijfslokatie te Rosebel als in Paramaribo zal worden gehouden.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie