• zondag 22 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

2021-wk34: links rechts

| snc.com | Door: Stefan Drenth

Terwijl in de kabinetsformatie partijen stoeien over wat links en rechts is en of links met ander links wil en rechts met dat nieuwe links, lees ik dat links en rechts nogal cultureel bepaald zijn. Ik heb het dan over de richting links-rechts of rechts-links en niet het politieke label. Testje: stel je voor dat je naar een film kijkt, en je ziet een auto rijden. Hij rijdt van links naar rechts door je beeld. Stel het je goed voor. Rijdt deze auto naar huis of is hij onderweg naar een bestemming?

Waarschijnlijk associeer je de richting met onderweg zijn. Onze

hersenen werken zo: naar rechts is vooruit, naar links is terug. Het is heel waarschijnlijk dat onze hersenen cultureel zijn geprogrammeerd omdat we van links naar rechts lezen in de Westerse wereld. Webex heeft een Arabische variant van hun logo, dat van rechts naar links is gericht. Ik ben schatplichtig aan een artikel op de website Frankwatchting, laat ik dat goedmaken door deze website met artikelen en nieuws over de digitale wereld, social media, dienstverlening en marketing hier van harte te promoten. Maar goed, wat kun jij met deze wetenschap over hoe onze Westerse hersenen met links en rechts omgaan?

We

communiceren met klanten, opdrachtgevers en onderling met collega’s steeds meer visueel in plaats van met tekst. Dan kun je rekening houden met dat links-rechtsfenomeen. Bijna alle bedrijfslogo’s zijn gericht naar rechts. Vandaag maakte ik een plaatje van de route die we maandag gaan starten om een visie op digitale dienstverlening voor RVO op te stellen. Ik had een opzetje gekregen dat van boven naar beneden was gericht. Ik heb het aangepast naar een plaatje van links naar rechts. Hopelijk stimuleert dat ons vooruit, in plaats van terug of navelstarend op onze huidige situatie. Vanuit mijn persoonlijke politieke voorkeur hoop ik trouwens dat we niet naar rechts gaan, maar wel dat links ook leert om vooruit te kijken op een manier die niet teruggrijpt op een oud succesvol sociaal verleden.

Mijn boodschap is dat ik graag vooruit wil kijken, en als onze geprogrammeerde hersenen dat met naar rechts gaan associëren, dan gaan we die kant op. Hopelijk in ons werk ondersteund door een nieuw kabinet dat ook vooruit wil. Met geleerde lessen van de afgelopen anderhalf jaar. Of, nou ja, het kabinet….

Kijk vooral ook wat je zelf onafhankelijk kan betekenen hoor, de goede kant op.

Een mooi beweeglijk weekend vast.

| snc.com | Door: Stefan Drenth