• dinsdag 21 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

1986 - MOIWANA VLUCHTELINGEN

| snc.com | Door: Redactie

1986..St.Laurent was het toevluchtsoort voor vele duizenden (meer dan tienduizend) boslandbewoners. Onder toeziend oog van een Franse militair wordt er hier eten uitgedeeld. Zie foto.

De dienstopdracht om Moiwana binnen te vallen was in November 1986 gegeven door legerleider Desi Bouterse, Chas Mijnals en Iwan Graanoogst, volgens een krantenbericht.

Onschuldige boslandbewoners (ouderen, vrouwen en kinderen ) werden op gewelddadige, op de meest barbaarse wijze omgebracht. De Baby’s in de buik van de moeders niet meegeteld, waren het 39 doden.

Commandant Thomas Sabajo (bijnaam Ebe), die zich aandiende als actieleider van de Indianen Toekajana Amazonia , was betrokken bij de slachtpartij, zo ook de

beruchte militair Orlando Swedo. Deze had al eerder verklaard dat de groep die een inval moest doen in Moiwana uit ongeveer 30 personen bestond, voor het merendeel Indianen.

Anno 2022 lopen alle daders nog steeds vrij rond, sommigen zijn in het politieke machtscentrum en hebben zichzelf in de loop der tijd uitzonderlijk verrijkt. “Ik slaap als een roos”, gaf één van ze eens aan. Maar dat kunnen de families van de vermoorden niet. Die zijn zwaar getraumatiseerd en schrikken nog steeds van iedere geluid of groene pak in de buurt.

De vergaarde rijkdom stelt de moordenaars in staat om belangrijke personen om

te kopen. Zo kunnen ze zorgeloos, rustig en gelukkig verder voortleven.

BRON: FB POST Shalini Jaidew

 


Abonneer je op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie