• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Foto: Suriname Herald

Waar blijft de app van Economische Controle Dienst (ECD) om hoge winkelprijzen te beteugelen

| snc.com | Door: adh Mahabier

Op 20 maart 2021 werd door het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie een app aangekondigd waarmee consumenten onterechte prijsverhogingen in supermarkten zouden kunnen melden. Een handige app zou je zeggen. Is deze app ooit gelanceerd en waarom wordt het nu niet massaal ingezet? 

Na de aankondiging van deze app vorig jaar is er geen ruchtbaarheid meer aan gegeven. Dit is jammer want de beste controleurs zijn de consumenten zelf. De consumenten zien de prijzen dagelijks en weten daardoor als eerste dat een product te hoog geprijsd is.

Lees ook: Suriname krijgt app om hoge winkelprijzen te melden

Ondertussen is er

een nieuwe Minister aan de slag die het prijzenprobleem onder controle moet houden. De minister heeft te kampen met een gebrek aan controlerend personeel en vervoersmiddelen. Met een efficiënte app zou de Minister dit soort problemen deels kunnen ondervangen. Door te controleren bij gemelde winkeliers is men veel efficiënter en effectiever bezig. 

Vrijwel iedereen in Suriname beschikt over een smartphone om bij te dragen aan dit controle mechanisme. Het gebruik van de app moet middels een landelijke campagne gelanceerd worden. Om het gebruik te stimuleren moeten alle digitale kanalen ingezet worden.   

De app moet wel efficiënt werken en moet voldoen aan

bepaalde eisen. Hieronder alvast 7 belangrijke eisen aan deze app:

  1. De app moet gratis te downloaden zijn. 
  2. De app moet gratis internet toegang hebben.
  3. Alle winkeliers moeten eenvoudig m.b.v. GPS te vinden zijn in de app. 
  4. De app moet in staat zijn om producten te herkennen op basis van de ingezonden afbeelding (Artificiële Intelligentie (AI)).
  5. De app moet de prijs in de winkel kunnen vergelijken met de afgesproken prijs. Op basis van een afbeelding (Artificiële Intelligentie (AI)). 
  6. De app moet fake meldingen kunnen onderscheiden met technologie  
  7. De app moet de controleurs in het veld real-time informatie over meldingen in zijn/haar buurt kunnen geven.    

Bij de aankomende regeling ‘Oli Moni’ zal ICT technologie een belangrijke controlerende taak krijgen. ICT technologie kent geen ‘Friends en Family’ tenzij je het aanleert. Voorwaarden in ICT systemen moeten daarom onderworpen worden aan afgesproken ethische normen en waarden. Niemand kan het oneens zijn dat ICT systemen niet mogen discrimineren of voortrekken.   

Antwoord op de vraag ‘waar deze app blijft’ moet ik u schuldig  blijven. Maar misschien kunnen wij met dit artikel de nieuwe Minister en e-Goverment inspireren om hoogwaardige ICT technologie, lees Artificiële Intelligentie, in te zetten om het prijzenprobleem beheersbaar te maken. 

door: Ing.  A.D.H. Mahabier
ICT Projectmanager Rijksoverheid Nederland

Voor vragen neem contact op via de mail: SurinameNieuwsCentrtale@gmail.com

Foto: Suriname Herald

 

| snc.com | Door: adh Mahabier