• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VK kijkt naar Guyana's olievoorraad in nasleep van uitval Oekraïne-Rusland

| snc.com | Door: Vishani Ragobeer

President Dr. Irfaan Ali (tweede van rechts) tijdens de ontmoeting van woensdag met de Britse premier Boris Johnson (tweede van links). Ook op de foto staat Guyana's minister van Toerisme, Industrie en Handel Oneidge Walrond (rechts) en de Britse Hoge Commissaris voor Guyana Jane Miller (links) (Foto: Latchman Singh/ 27 april 2022)

President Dr. Irfaan Ali had woensdag een ontmoeting met de premier van het Verenigd Koninkrijk (VK) Boris Johnson en besprekingen tussen de twee leiders brachten de belangstelling van het VK naar voren om de broodnodige olievoorraden uit Guyana te krijgen.

Premier Johnson wordt erkend als een van de belangrijkste wereldleiders en de discussie van president Ali met hem maakte deel uit van voortdurende verbintenissen tussen de twee landen - zowel op het niveau van de regering als op het niveau van de particuliere sector.

In een exclusief interview met de News Room na zijn verloving met premier Johnson in het VK, merkte president Ali op dat de Britse leider de koolstofarme ontwikkelingsagenda van Guyana naast zijn olie- en gasactiviteiten verwelkomde.

President Dr. Irfaan Ali (rechts) ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson (Foto: Latchman Singh/ 27 april 2022)

President Dr. Irfaan Ali (rechts) ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson (Foto: Latchman Singh/ 27 april 2022)

En aangezien het VK geïnteresseerd was in samenwerking met Guyana op beide fronten, zei president Ali dat de twee leiders het eens waren over een intensievere dialoog tussen regeringen om specifieke samenwerkingsgebieden tot stand te brengen.

Vanwege de alom veroordeelde invasie van Oekraïne door Rusland, lijkt het VK naar alternatieve oliebronnen te kijken. En Guyana - met alleen zijn productieve Stabroek-blok dat opeenvolgende ontdekkingen doet - zou een redder kunnen zijn.

"We hebben manieren besproken waarop er meer kan worden samengewerkt tussen het VK en Guyana in de energiesector en de olie- en gassector", vertelde president Ali aan de News Room.

Later voegde hij eraan toe: "Een dergelijk ding dat we bespraken, gezien wat er in Oekraïne gebeurt, (is) de energiezekerheid van het VK en hij [Johnson] was erg geïnteresseerd in Guyana en welke rol we in dit opzicht kunnen spelen."

Het Guyanese staatshoofd vertelde verder dat deze potentiële levering van olie aan het VK een van de komende regering-tot-regeringsbesprekingen is.

Hij benadrukte echter dat Guyana het "beste voorstel" voor zijn olie zal zoeken. Daarom twijfelt de regering nog of ze een nationale oliemaatschappij zal vormen of de resterende olieblokken zal veilen.

De BBC meldde dat de Russische invoer goed is voor ongeveer acht procent van de Britse vraag naar olie. Maar in de nasleep van de Russische invasie zal het VK naar verwachting eind dit jaar de Russische olie uitfaseren.

Andere landen, waaronder die in de Europese Unie (EU), hebben aangegeven interesse te hebben in een verbod op Russische olie.

Andere landen, zoals India, hebben zelfs vóór de crisis in Oekraïne gezocht naar een langetermijnovereenkomst voor de levering van olie met de regering van Guyana. Guyana had er echter voor gekozen om een ​​deel van zijn olie op de markt te brengen via een eenjarige overeenkomst met Aramco Trading Limited, een onderdeel van de Saoedi-Arabische oliemaatschappij.

Woensdag zei president Ali echter dat bilaterale besprekingen kunnen "evolueren".


Bron: newsroom.gy | Google Translate

| snc.com | Door: Vishani Ragobeer