• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vissers temperen met visvangsten

| snc.com | Door: Redactie


Bron: Key News

Enkele weken geleden liet de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien weten dat er momenteel een overschot aan vis is. Vele vissers kunnen hun vis niet kwijt, maar dat is geen grote ramp merkt de LVV-minister op.

“Ik denk dat men lessen heeft geleerd uit voorgaande situaties, zoals de pandemie waar men helemaal zonder voorraad zat en nu altijd proberen een voorraad te hebben. Maar er is gesproken en de vissers zijn van mening dat het om een tijdelijke situatie gaat”, zegt Sewdien.


Ook de afnemers van de vissen hebben aangegeven dat hun koeling nog vol

vis zit en door het overschot, de vissers nu temperen met het vangen van vis. “Het is dus hopen dat wanneer zij weer optimaal gaan vissen er nog vissen zijn”, geeft Sewdien aan.

Twee weken geleden kreeg LVV van enkele vissers te horen over het overschot van vis en dat buitenlandse afnemers niet zo flink afnemen van Suriname. Waaraan dat zou hebben gelegen was toen en tot nu toe onduidelijk. “De afzet van vis op de buitenlandse markt loop heel erg stroef. Er is nu een lokaal een overschot en vissers zijn vol. Ze hebben zelf containers op hun erf staan waarin vis ligt.” Hij stelt dat deze ontwikkelingen zich voordoen omdat de wereldmarkt zo reageert. Hij stelt dat er kennelijk iets aan de hand is, of er is een overschot. Het kan ook dat het aan de prijzen ligt of Suriname is te duur.


De vangsten van de afgelopen tijd spelen volgens de bewindsman ook een rol in de overschotten die zijn ontstaan. Het probleem is ook dat de vissers faciliteiten moeten hebben om de vis lang goed te houden. “Je moet ook zoveel financiële armslag hebben om je vis zo lang goed te bewaren als het verwerkt en bevroren is.”
Sewdien zegt dat het vraagstuk over de afzet een marktwerking is.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie