• zondag 03 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Venezuela tekent protest aan tegen veiling offshoreblokken door Guyana

| snc.com | Door: Redactie

Volgens de Venezolanen heeft Guyana geen recht om de 8 offshoreblokken te veilen omdat het land de maritieme rechten niet zou hebben om deze te exploiteren door het grensgeschil tussen Venezuela en Guyana.

Bron: Keynews

De twee buurlanden zijn al jaren betrokken in een grensgeschil. Deze zaak ligt nog steeds bij het Internationaal Gerechtshof en deze moet nog bepalen wie recht heeft op het betwiste gebied dat rijk is aan olie en gas. Guyana ontving vorig week een bod van ExxonMobil en TotalEnergies op de 8 blokken om deze toe te wijzen.

In een statement van Venezuela heeft het spaans sprekende land duidelijk

haar misnoegen geuit hierover. “Venezuela wijst de illegale vergunningsronde die in Guyana wordt uitgevoerd met kracht af, omdat het van plan is maritieme gebieden te gebruiken die onderworpen zijn aan de afbakening tussen beide landen”, zei Venezuela in een verklaring op sociale media. Zij geven in hun statement verder aan dat Guyana niet over rechten beschikt en deze dus ook niet ter beschikking kan stellen aan derden. Venezuela stelt dat Guyana geen soevereine rechten heeft over de gebieden, dus elke olieactiviteit daar moet in overleg met Venezuela plaatsvinden.

De Guyanese president Irfan Ali zei onlangs in Washington dat het territoriale geschil via het Internationaal Gerechtshof moet worden opgelost. “We hebben toegestaan dat deze zaak naar het Internationaal Gerechtshof ging en we hebben Venezuela voortdurend aangemoedigd om volledig aan het proces deel te nemen en ervoor te zorgen dat beide partijen de uitkomst van het proces respecteren.”

Vanuit de Verenigde Staten is er duidelijk ondersteuning geboden aan Guyana in deze kwestie. De Amerikaanse adjunct-secretaris voor zaken op het westelijk halfrond, Brian Nichols, heeft Venezuela woensdag opgeroepen het proces voor het Internationaal Gerechtshof te respecteren. Washington “steunt het soevereine recht van Guyana om zijn eigen natuurlijke hulpbronnen te ontwikkelen”, zei Nichols.

In 2018 was er een confrontatie tussen Venezuela en Exxon die dicht bij de grens met een boorschip exploitatiewerkzaamheden aan het verrichten was. De Venezolaanse marine trof meteen maatregelen, het boorschip werd onderschept.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie