• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

UvAV keurt hardhandig optreden in kwestie EBS af en neemt acties over

| suriname herald | Door: Redactie

De vakcentrale Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV) heeft na het incident dat zich vandaag bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) heeft voltrokken, besloten de acties van de Ogem Werknemersorganisatie Suriname (OWOS) over te nemen. Met ingang van woensdag 12 juni zal de vakcentrale samen met haar leden fysiek de strijd ondersteunen.

“De dictatoriale houding van de directie bij het staatsbedrijf, de N.V. EBS, waarbij vakbondsrechten met de voeten worden betreden is onacceptabel”, schrijft de UvAV in een uitgegeven persbericht.

De vakcentrale gaat als volgt verder: “UvAV heeft respect voor het werk van de sterke arm, maar keurt het laffe gedrag van

individuen binnen het korps ten stelligste af. UvAV is van mening dat dit gedrag dient te worden afgestraft.”

Zij zegt dat tijdens de algemene ledenvergadering van de OWOS, vandaag, leden van de OWOS die tevens werknemers van de NV EBS zijn, voor poort# 6 van het emplacement aan de Saramaccastraat stonden. “Deze hardwerkende werknemers deden niets anders dan een oplossing zoeken voor de problematiek waarmee zij te kampen hebben. Zeer afkeurenswaardig is het wanneer blijkt dat de sterke arm heel zwaargewapend met wapenstokken en zware wapens, waaronder machinegeweren op deze burgers die ongewapend zijn, wordt afgestuurd. Alsof men te maken had

met zware criminelen in plaats van hardwerkende burgers die een bijdrage leveren aan de opbouw van het land. Hierbij hebben laffe leden van de sterke arm niet nagelaten om tot mishandeling van werknemers over te gaan. Ook een vrouwelijke medewerker is niet bespaard gebleven”, uit de UvAV haar misnoegen.

Volgens de organisatie heeft een lid van de sterke arm ook op maandag 10 juni zich van zijn “beste kant” laten kennen door DTV-reporter Jerrel Harderwijk “ernstig te schofferen”.

De vakcentrale benadrukt dat de situatie bij het staatsbedrijf vanaf 13 mei is ontregeld. “De UvAV heeft in deze kwestie interventie van president Chandrikapersad Santokhi en het parlement gevraagd. In opdracht van de president heeft minister Albert Ramdin samen met zijn team, de UvAV samen met de OWOS ontvangen. De president vroeg naar nog wat tijd om tot een oplossing te komen.”

Op 5 juni heeft de UvAV het staatshoofd per schrijven aangegeven dat zij niet later dan vrijdag 7 juni naar een werkbare oplossing, vanuit de president, in deze kwestie uitkijkt. Hierna zou er volgens de organisatie een hard standpunt worden ingenomen. 

“Op donderdag 6 juni werd de OWOS door de president ontvangen, waarbij er afspraken zijn gemaakt om tot oplossingen te komen. In elk geval blijkt dat er tot vandaag geen oplossing is gekomen, maar dat de situatie juist is verergerd”, aldus de UvAV.

De vakcentrale zegt dat kwestie-EBS niet ingewikkeld is. “Het is eenvoudig op te lossen, maar de wil moet aanwezig zijn om daadwerkelijk een oplossing te kunnen bewerkstelligen. Voor de UvAV is deze situatie een duidelijke aanval op de rechten van de vakbeweging”, aldus de vakcentrale.

| suriname herald | Door: Redactie