• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TRINIDAD & TOBAGO KRIJGEN TOEGANG TOT VENEZUELA’S DRAGONFIELD…. NU DE VS DE ENERGIESANCTIES OPHEFT

| united news | Door: Redactie

Foto: Premier dr. Keith Rowley Trinidad & Tabago 

Premier dr. Keith Rowley spreekt van “een belangrijke en gelukkige dag” voor hem, zijn team, de bevolking van Trinidad & Tabago en de Caricom, vanwege een besluit van de Verenigde Staten. Deze hebben besloten om de sancties tegen Venezuela op te heffen, waardoor Trinidad & Tobago aardgas uit onze buren kan importeren.

Rowley maakte deze opmerking in antwoord op een vraag wat de mogelijkheid om het Dragon-gasveld te ontwikkelen, financieel voor het land zou betekenen. De premier zei dat T&T ongeveer 450 miljoen dollar zou kunnen opstrijken met een “behoorlijke winst”.

“De regering van de

Verenigde Staten heeft de ontwikkeling van het Dragon-veld door Trinidad en Tobago goedgekeurd via een OFAC Waiver van sancties met specifieke voorwaarden die nog moeten worden vastgesteld”.

“Dit betekent dat de beperkingen op de ontwikkeling van het Dragon Gas Field nu worden opgeheven en dat alle relevante partijen vooruitgang kunnen boeken met de plannen om aardgas uit Venezuela te halen.” aldus Dr. Rowley

De Verenigde Staten hadden tijdens de regering-Trump in 2019 strenge economische sancties opgelegd aan de door Nicolas Maduro geleide Venezolaanse regering, omdat zij beweerden dat de regering de mensenrechten in het land onderdrukte. De voorwaarden van de ontheffing moeten echter nog worden uitgewerkt, want de premier zei dat er nog belangrijk werk te doen is, maar hij merkte op dat het “een gigantische stap voorwaarts” is.

De vergunning is verleend voor twee jaar met de mogelijkheid tot verlenging, hoewel de regering van T&T oorspronkelijk om een vergunning voor tien jaar had gevraagd, zei Rowley. De exacte begindatum van de vergunning moet ook nog worden uitgewerkt. Hij erkende dat de VS hun sancties tegen Venezuela gemakkelijk kunnen aanpassen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de overeenkomst. De premier kiest er echter voor optimistisch te blijven en voegde eraan toe dat er tot dusver niets in de voorwaarden staat waaraan de regering niet kan voldoen.

Rowley weigerde te zeggen wat de VS uit de overeenkomst haalt.
De VS importeren echter voor 231 miljoen dollar ureum en ammoniumnitraat uit T&T en zullen profiteren van schone brandstof en meststoffen, als de overeenkomst doorgaat.

In een toelichting op enkele bijzonderheden van de overeenkomst zei de minister van Energie, Stuart Young, dat de vergunning aan T&T is verleend. “NGC is de instantie die zal worden gebruikt om de deal te sluiten, samen met Shell, en dit is voor het Dragon-veld. Rowley zei dat er tussen T&T, Venezuela en Shell nog veel voorwaarden moeten worden afgerond, maar zei dat de belemmering is weggenomen en dat de ontwikkeling kan worden  versneld. De velden blijven eigendom van Petróleos de Venezuela (PDVSA), maar Shell wordt de exploitant van het veld, verduidelijkte Rowley.

“Welke licentie we ook krijgen van Venezuela om het veld te exploiteren, Venezuela zal daarbij betrokken zijn.”

De ontwikkeling zal echter niet onmiddellijk plaatsvinden, want Rowley kon geen tijdschema geven voor het eerste gas, omdat hij door Shell en de regering van Venezuela moet worden geadviseerd. Hij zei echter dat het snel moet gebeuren, omdat de markt de producten nodig heeft.

“We gaan op volle kracht vooruit om het zo snel mogelijk op de markt te brengen.
Het zal niet morgen zijn. Het zal niet in 2023 zijn, want er is veel werk te doen, veel aanlooptijd en veel engineeringwerk,” zei Rowley.

Een van de belangrijkste voorwaarden is dat T&T de buit deelt met de Caricom-landen.
“Een van de belangrijkste voorwaarden is dat we prioriteit geven aan de bevoorrading van onze Caribische buren die het nodig hebben,” zei Rowley. Hij bedankte de president van de Dominicaanse Republiek, Luis Rodolfo Abinader, en zei dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de discussie over energiezekerheid in de regio. Ook Jamaica zal een belangrijke begunstigde van de overeenkomst zijn.

Rowley bedankte met name president Irfaan Ali van Guyana, president Chan Santokhi van Suriname, premier Mia Mottley van Barbados, premier Gaston Browne van Antigua & Barbuda en premier Phillip Davis van de Bahama’s.

“Zij hebben allemaal aan de kant van Trinidad en Tobago gestaan en ons tot dit punt gedreven om de Verenigde Staten aan te moedigen dit te doen,” zei Rowley.

Hij zei dat de kosten voor het land minimaal zouden zijn, namelijk juridische kosten “zeer gering” in vergelijking met wat er uit kan komen. Op de vraag of Venezuela geen contante betalingen kon ontvangen, zei hij dat dat geen probleem was, omdat het al eerder is afgehandeld en dat het op vele manieren kan worden betaald.

Toen hem werd verteld dat hij zondag had gewaarschuwd voor “moeilijke dagen” in de energiesector en werd gevraagd of de deal zijn stemming verandert, zei de premier: “Een beetje.”

“Voor de infrastructuur om dit soort hulpbronnen naar de wereldmarkt te brengen is meestal een horizon van 20-25 jaar nodig, wil je nieuwe investeringen doen. Dus, als je reserves slechts druppelen met een horizon van vijf of tien jaar, kun je geen nieuwe investeringen verwachten. Toegang hebben tot gasvelden buiten onze grens is dus een baanbrekende ontwikkeling, omdat het de eerste keer is dat we deze kans krijgen”, aldus Rowley.

Na de bekendmaking zei Candace Bond, ambassadeur van de VS in T&T, dat dit de relatie tussen T&T en de VS versterkt.

“Vandaag versterken we de hechtheid, kracht en diepgang van onze meer dan 200 jaar durende vriendschap en samenwerking. Bij mijn aankomst heb ik beloofd te werken aan de verdere versterking van de unieke band tussen onze landen, onze reeds hechte relatie te verdiepen en uit te breiden en ervoor te zorgen dat onze samenwerking positieve resultaten blijft opleveren voor onze beide landen”, aldus Bond.

“Wij delen de urgentie van Trinidad en Tobago om bij te dragen aan de wereldwijde energie- en voedselzekerheid. Wij hebben geluisterd naar de boodschap van de regering van de Republiek Trinidad en Tobago, dat zij het vermogen en de bereidheid heeft om economische en humanitaire crises in de regio en de wereld te verlichten.”

REGIO TRINIDAD & TOBAGO


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie