• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TotalEnergies en QatarEnergy tekenen in voor nieuwe offshore activa in Suriname

| snc.com | Door: Redactie

Staatsolie Staatsolie tekent internationale reuzen voor twee ondiepwaterblokken

Het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie heeft contracten voor het delen van de productie getekend voor twee offshore-blokken in ondiep water met de Franse oliegigant TotalEnergies en QatarEnergy uit het Midden-Oosten.

Staatsolie bevestigde de ontwikkeling op maandag en zei dat de PSC's exploratie-, ontwikkelings- en productierechten hebben verleend voor blokken 6 en 8. De exploratieperiode voor de twee traktaten zal zes jaar duren, waarbij TotalEnergies en QatarEnergy alle kosten dragen tijdens de exploratiefase van het blok. De eerste exploratieput in de twee arealen zal waarschijnlijk "in het derde of vierde jaar worden geboord", aldus Staatsolie.

Biedronde 2021

De

twee blokken, die samen meer dan 2750 vierkante kilometer beslaan, werden in 2021 gegund als onderdeel van de Surinaamse biedronde in ondiep water en sindsdien hebben de onderhandelingen geleid tot de afronding van de contracten.

TotalEnergies zal een belang van 40% in beide blokken hebben, terwijl QatarEnergy een belang van 20% in elk zal hebben.

In tegenstelling tot het diepwaterareaal, waar Staatsolie opt-in-rechten heeft na verklaringen van commercialiteit, heeft de door de staat gerunde speler een belang van 40% genomen in beide ondiepwaterblokken in de exploratiefase.

“Door vanaf het begin met 40% deel te nemen aan de PSC, zal Staatsolie actief meewerken aan

het verzamelen en analyseren van data”, aldus de Surinaamse speler.

Beide gebieden werden ook gedekt door een nieuwe multiclient 3D seismische acquisitie die ook open areaal besloeg, terwijl de Zuid-Amerikaanse natie zich voorbereidt op het hosten van een competitieve biedronde in ondiep water in de nabije toekomst.

“Staatsolie heeft ervoor gezorgd dat in deze blokken nieuwe 3D-seismische data is verzameld, zodat de interpretatie van de ondergrond soepel kan verlopen”, aldus het bedrijf. Het 40%-belang van Staatsolie is overgenomen via haar dochteronderneming Paradise Oil Company (POC).

In zijn eigen verklaring op dinsdag zei QatarEnergy dat het "een werkbelang van 20% zal hebben in beide blokken, waar licenties voor de nieuwe 3D-seismische en bijbehorende exploratieactiviteiten zijn gepland".

"Het resterende werkbelang wordt gelijkelijk verdeeld tussen TotalEnergies (Operator) en Staatsolie's dochteronderneming Paradise Oil Company", voegde het eraan toe. QatarEnergy-topman Saad Sherida Al-Kaabi zei dat zijn bedrijf verheugd is "dat het de toegang tot blokken 6 en 8 heeft afgerond samen met zijn partners, TotalEnergies en Staatsolie" en kijkt uit naar de start van de exploratie in het veelbelovende bekken.

De PSC voor blokken 6 en 8 - die liggen in waterdieptes tussen 40 en 65 meter - is geldig voor een periode van 30 jaar, aldus Staatsolie. Na de biedronde in ondiep water in 2021 onderhandelt Staatsolie over PSC's met de belangrijkste winnaars. Het had eerder deals getekend met Chevron en Shell voor blok 5 en 7, waardoor olie-exploratieactiviteiten konden beginnen.

QatarEnergy is twee PSC's aangegaan voor blokken 6 en 8 offshore Suriname, na succesvolle biedingen in deze blokken, zoals eerder aangekondigd in juni 2021. TotalEnergies is al een toonaangevende speler in Suriname en werkt samen met APA Corporation op Blok 58 in diepe wateren.

De partners zeggen dat ze een groot veldontwikkelingscentrum plannen dat een drijvend productie-, opslag- en losschip zal gebruiken om reservoirs aan te boren met gecombineerde aanwezige bronnen van 800 miljoen vaten olie, maar nog geen duidelijke indicatie van reserves.

De biedronde van Suriname voor 2022-2023 omvat zes offshore-blokken in het onderontwikkelde Demerara-gebied ten noordoosten van de grote ontdekkingen die zijn gedaan door TotalEnergies en partner APA Corporation.

BRON: upstreamonline | Google Translate

| snc.com | Door: Redactie