• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Tien doden en drie gewonden na schietpartij VS met mogelijk racistisch motief

| snc.com | Door: Redactie

Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat New York zijn zaterdag zeker tien doden en drie gewonden gevallen. De vermoedelijke schutter is opgepakt. Hij zou een racistisch motief hebben, melden Amerikaanse media.

Het zou gaan om een witte, mannelijke verdachte in militaire kleding en in het bezit van een halfautomatisch vuurwapen, meldt BNO News. Aan het begin van de middag (14.30 uur lokale tijd) zou hij om zich heen hebben geschoten bij een supermarkt in de stad Buffalo. In de wijk van de supermarkt wonen veel zwarte Amerikanen.

Op foto's en filmpjes zijn schokkende beelden te zien van slachtoffers. Meerdere mensen zouden in het hoofd zijn geschoten. Vijf slachtoffers liggen op de parkeerplaats buiten de winkel. Ten minste twee gewonden zouden er slecht aan toe zijn.

Racistisch motief

De terrorist zou de schietpartij live hebben uitgezonden op het sociale medium Twitch. Verder zou hij een manifest van ruim honderd pagina's online hebben gezet, waarin hij zichzelf omschrijft als een achttienjarige die overtuigd is van de superioriteit van de witte mens. Ook zou hij antisemitische denkbeelden hebben.

De burgemeester van Buffalo, Byron Brown, heeft bevestigd dat de vermoedelijke schutter is gearresteerd. Volgens Brown kwam hij van buiten Buffalo en was hij urenlang onderweg naar de buurt waar overwegend zwarte Amerikanen wonen. Elf van de dertien slachtoffers zijn zwart, melden de autoriteiten.

De FBI doet ook onderzoek naar de schietpartij en verdenkt de vermoedelijke schutter van een "haatmisdaad" en "gewelddadig extremisme met een racistisch motief".

Volgens getuigen tegen Buffalo News was een van de omgekomen slachtoffers een gepensioneerde politieagent die werkte als beveiliger in de supermarkt. Een andere getuige zegt ongeveer zeventig schoten te hebben gehoord.

In een verklaring veroordeelde president Joe Biden de "gruwelijke" schietpartij. "Elke daad van binnenlands terrorisme, inclusief een daad gepleegd in naam van een weerzinwekkende witte nationalistische ideologie, is in tegenspraak met alles waar we in Amerika voor staan. Haat mag geen veilige haven hebben. We moeten alles doen wat in onze macht ligt om een einde te maken aan door haat aangewakkerd binnenlands terrorisme."

BREAKING: BPD on scene of a mass shooting at the Tops in the 1200 block of Jefferson Avenue. Police say multiple people have been struck by gunfire. The shooter is in custody. Motorists and residents are urged to avoid the area.

Door: NU.nl  Beeld: ANP

| snc.com | Door: Redactie